Téli utazás külföldre: így kezeld jól a pénzügyeidet, ha elutazol az ünnepek alatt!

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 7 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Ahogyan az év vége közeledik, sokan terveznek utazást karácsony vagy szilveszter alkalmából, vagy éppen kihasználják a kezdődő síelési szezont. Azonban, mint minden utazás előtt, érdemes néhány fontos tényezőre odafigyelni, hogy az élmény valóban felhőtlen legyen. A bankkártya érvényességének ellenőrzése, a szükséges limitek beállítása és az előnyös devizaváltás mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az utazás zökkenőmentes és örömteli élménnyé váljon. Tekintsük át, mire érdemes odafigyelni a külföldi kikapcsolódás előtt és közben.

Még itthon derüljön ki, ha nem érvényes a bankkártya

Ma már a legtöbb helyen külföldön is lehet bankkártyával fizetni, de már az utazás előtt érdemes ellenőrizni, hogy mikor jár le a kártya, nehogy pont ott derüljön ki, hogy már nem lehet vele fizetni. Ugyancsak érdemes elmenteni a telefonodba vagy felírni valahová a bankod ügyfélszolgálati telefonszámát, hogy probléma esetén azonnal kéznél legyen. 

Legjobb, ha értesíted a bankot is 

Ha EU-n kívüli, távoli országba utazol – ahol adott esetben gyakoriak a visszaélések –, akkor a bank rendszere gyanús aktivitásnak észlelheti a tranzakciókat, és letilthatja a bankkártyát, amivel attól akarnak megvédeni, hogy ellopják a pénzed, persze tévesen.

Éppen ezért körültekintő kártyahasználóként az utazás előtt jelezheted a bankodnak, hogy külföldön leszel, így az amúgy rendszerint belföldön használt kártyánál nem lesz gyanús a bank számára a külföldi költés.

A kártyás limiteket is le kell ellenőrizni, hogy emiatt ne fulladjanak kudarcba a külföldi nagyobb összegű vásárlások, például amikor a szállásért fizettek. Ügyelni kell arra is, hogy ha a szállásadó egyfajta letétként zárol egy bizonyos összeget a számlátokon, akkor a végleges számla kifizetésekor gondoskodjon annak feloldásáról.

Mindig a helyi devizában fizess

Előfordulhat, hogy külföldi bankkártyás vásárláskor a POS-készülék (bankkártyaterminál) forintban írja ki a kifizetendő összeget. Ezt az úgynevezett dinamikus devizaváltás (Dynamic Currency Conversion – DCC) teszi lehetővé.

Kényelmesnek tűnik rögtön forintban fizetni, mivel így nem kell fejben kiszámolni az átváltást, de ettől még a háttérben ugyanúgy történik devizaváltás, csak a bankod helyett a kereskedő végzi, rendszerint számodra sokkal kedvezőtlenebb árfolyamon. Általánosságban az lehet a legjobb, ha minden országban a helyi pénznemben fizetsz a bankkártyáddal, az átváltást pedig bízd a bankodra vagy egy fintech szolgáltatóra, mint a Wise vagy a Revolut – igaz ez a téli, akár karácsonyi, szilveszteri utazásra vagy síelésre is.

Hol érdemes devizát váltani?

Utoljára 2023 tavaszán néztük meg, hogy melyik a legjobb pénzváltási módszer. Akkor a fintech megoldások, vagyis a Revolut és a Wise végeztek az élen, ezeket a banki devizaváltások követték, utána a pénzváltók következtek, amiknél sok rejtett költség lehet, és a legdrágább mindenképp a külföldi ATM-es készpénzfelvétel volt.

Azóta annyi változott, hogy a Gránit, az Erste és az OTP bizonyos feltételek mellett devizapiaci középárfolyamon, azaz mondhatni ingyen vált bizonyos devizákat. Nemrég teszteltük, és a Gránit például a Revolutnál is kedvezőbb árfolyamot kínált, mindezt havi 550.000 forint erejéig, banki munkanapokon 9 és 17 óra között.

A kedvezményes banki devizaárfolyamhoz a Gránitnál és az Ersténél devizaszámlát kell nyitni, ami 2023. december 31-ig mindkettőnél ingyenesen megtehető, és utána erre a devizaszámlára kell forintot átutalni (online felületen keresztül), majd a bankkártyával erről a számláról kell fizetni.

Az OTP esetében az Árfolyam+ kedvezményes számlacsomag elemet kell aktiválni, ami deviza átutalását teszi lehetővé havi 300.000 forintig, illetve külföldön, kártyás fizetésnél is kedvezményesen váltják át a forintot devizára szintén havi 300.000 forintig. Az árfolyam-kedvezmény az internetes kártyás vásárlásokra és a hitelkártyával végzett vásárlásokra nem érvényes.

A készpénzfelvétel külföldön is drága lehet

A világ legtöbb országában, így a legnépszerűbb síparadicsomok többségében is elfogadják a bankkártyákat, ám ez attól is függ, hová utaztok. Lehetnek olyan kisebb települések, ahol a készpénzfizetés elterjedtebb. Emiatt még az utazás előtt javasolt megnézni a bankotoknál, hogy mennyibe kerül az ATM-es készpénzfelvétel az adott országban, ha esetleg kifogynátok az itthon előre váltott valutakeretből.

Nagy kiadásoktól kímélhet meg egy utasbiztosítás

Leginkább a prémium bankkártyákhoz ma már jár vagy igényelhető utasbiztosítás, ez azonban sokszor csak egy alapbiztosítás, ami egy síeléses balesetre valószínűleg nem nyújt védelmet. A síelés és az extrém sportok magas kockázatot jelentenek biztosítói szempontból, ezért ezeket vagy nem fedezik, vagy külön utasbiztosítási csomag vonatkozik rájuk.

Utazás előtt tehát érdemes azt megnézni, hogy a meglévő utasbiztosítás milyen káreseményekre nyújt fedezetet. Ha az nem elégséges, akkor érdemes másikat kötni az utazás időtartamára – ma már ez online megtehető néhány perc alatt.

A legfontosabb, hogy ha kórházi ellátásra szorulnál külföldön – akár betegség, akár baleset miatt –, akkor ennek a költségét térítsék meg, mert ez saját zsebből akár igen drága is lehet, mivel a magyar társadalombiztosítás külföldön nem érvényes. Lényeges lehet, hogy állják a betegszállítás költségeit, hogy a külföldi kórházból haza tudjanak szállítani Magyarországra, és itt tudd a felépülést befejezni.

síelő család - síparadicsom - hó és hegyek - Téli utazás külföldre az ünnepek alatt

Kellemetlen lehet, ha ellopják vagy egy baleset során megsérül az útipoggyászod, ilyenkor is téríthet a biztosító, hogy tudj például ruhákat venni – a lopást, rablást egyébként a biztosító mellett a rendőrségnek is be kell jelenteni. Nem árt az olyan szélsőséges esetekre is felkészülni a biztosítás révén, mint a lerokkanás vagy a baleseti halál – ez utóbbi leginkább a túlélő családtagokat segíti. Természetesen ezeken kívül is számtalan káresetre lehet biztosítást kötni, például ha törlik a repülőjáratot, és emiatt külföldön ragadtok, vagy ha autóval mentetek, és egy baleset következtében haza kell szállítani a járművet.

Ezen kívül az extrém sportok is külön kategóriába szoktak tartozni. Meglehetősen drága dolog tud lenni egy kéz- vagy lábtörés, ha például a sípálya mentőszolgálatának kell elvinnie az orvoshoz, nem beszélve a kezelés díjáról.

Összességében legyen szó egy külföldi karácsonyi vásár meglátogatásáról, egy külhonba tervezett szilveszteri ünneplésről vagy síelésről a hegyekben, a megfelelő előkészületekkel és figyelmességgel garantáltan a lehető legtöbb örömöt hozhatjátok ki az utazásból. Biztonságos utazást és boldog ünnepeket kívánunk minden utazónak!