Mi történik az állampapírokkal válás vagy öröklés esetén?

Richter Ádám
Richter Ádám
Olvasási idő: 7 perc

Az állampapírok átvezethetőek számlák között, átruházhatók másra transzferálással, örökölhetőek, válás során pedig osztozni kell rajtuk, de csak ha közös tulajdonnak számítanak. Végigvettük, melyik esetben mi történik az állampapírokkal, és hogy milyen esetekben kell utánuk illetéket fizetni.

Mi történik az állampapírokkal válás esetén?

Válás esetén az állampapíroknál is a Polgári Törvénykönyv rendelkezései a mérvadóak, ezen belül is a VI. cím, ami a házassági vagyonjoggal foglalkozik. Az állampapírok esetében is az a fontos, mint más vagyontárgyaknál, hogy a házastársak a házasság előtt vagy után vásárolták-e őket.

Ha az állampapírokat a házasság előtt vásárolta az egyik fél, akkor azok a házastárs különvagyonát képezik, tehát nem számítanak közös tulajdonnak, és a válás után az állampapírok azé lesznek, aki vásárolta őket. Különvagyon marad az az állampapír is, amihez különvagyon eladásából vagy elcseréléséből jutott hozzá a házastárs, például ha a házasság előtt vásárolt állampapírja eladásából a házasság alatt vásárol másik állampapírt.

A házasság után vásárolt állampapírok ezzel szemben a házastársi közös vagyon részét képezik (hacsak a házassági szerződésben erről máshogy nem határoztak). Ezen kívül azt is fontos tudni, hogy hiába számít egy állampapír különvagyonnak, a házasság alatt kapott állampapír-hozamok közös vagyonnak minősülnek, ezen és a költségeken közösen kell osztozni, ahogy a tartozás is a közös vagyon része.

A házastársi közös vagyon a házastársakat osztatlanul, egyenlő arányban illeti meg,

ahogy a törvény is mondja, így 50-50 százalékban kell osztozni a közös állampapírokon és a saját vagy közös állampapírok hozamán válás esetén.

Állampapírok átruházása, átvezetése

Az állampapírok átruházása (más néven transzferálása) vagy átvezetése azt jelenti, hogy átadod egy másik magánszemélynek az állampapírjaidat (ami nem összekeverendő az eladással vagy visszaváltással).

Ez többek között akkor lehet hasznos, ha törvényes keretek között túl szeretnéd lépni az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) intézményenkénti és személyenkénti 25 millió forintos értékesítési korlátját, a transzferálással szerzett állampapírok ugyanis nem csökkentik ezt a keretet.

Ahogy azt az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója elmondta, 2024-től ezt az értékesítési korlátot minden lakossági állampapírra kiterjesztik, hogy ne halmozódjon fel egy kézben túl sok ugyanabból az állampapírból, ahogy az a MÁP Plusz esetében történt. Vagyis az átruházás a PMÁP-on kívül is hasznos lehet.

házaspár válóperes ügyvédnél ül - az állampapírokon osztozniuk kell

Az átruházás adómentes, ha egyenes ági rokon (szülő, nagyszülő, dédszülő, gyermek, unoka, dédunoka, örökbefogadott gyermek) kapja meg az állampapírt. Egyéb esetben 150.000 forint felett 18 százalékos illetéket kell fizetnie annak, akire az állampapírok átruházódnak.

Mikor az állampapírok egyik kincstári számláról átkerülnek a másik kincstári számlára, azt hivatalosan átvezetésnek nevezik. A Kincstár azt hívja áthelyezésnek vagy transzfernek, mikor az állampapírok egy másik szolgáltatónál (pl. banknál) vezetett értékpapírszámlára kerülnek át. Az átvezetés ingyenes, a transzfer viszont 1000 forint az aktuális hirdetmény szerint. Transzfert és átvezetést a kamatfizetést megelőző 2 munkanapon a Kincstár nem végez. A transzfermegbízás a teljesítést követően nem vonható vissza és nem módosítható.

Értékpapír átvezetése WebKincstárban: Új tranzakció / Értékpapír átvezetése - illusztráció - weblap

WebKincstár: Új tranzakció / Értékpapír átvezetése

Átruházást és átvezetést személyesen vagy online, a WebKincstáron vagy MobilKincstáron keresztül kezdeményezhetsz az Új tranzakció → Értékpapír átvezetése menüpontban. A kedvezményezettnek ezt még aznap el kell fogadnia a kincstári értéknap végéig, ami hétfőtől csütörtökig 16:00-ig, pénteken 14:00-ig, áthelyezett munkanapon 12:00-ig tart. Ha eddig a határidőig nem fogadod el a transzfert vagy az átvezetést, akkor a tranzakció meghiúsul.

Kincstári pénzösszeg átruházása

A kincstári számládon lévő szabad pénzösszeget (például kamat) szintén kiutalhatod másnak is, nem csak magadnak. A kincstári egyenleg átutalása bankszámlára úgy történik, hogy a WebKincstárban vagy a MobilKincstárban rámész az Új tranzakció → Pénz átutalás / átvezetés menüpontra, majd itt kiválasztod a számlát, amiről a pénzt ki akarod utalni, és a bankszámlaszám-választónál megadod a számlaadatokat.

A tranzakciós illetéket csak akkor kell megfizetni, ha a kincstári értékpapírszámla tulajdonosa vagy a kedvezményezett számla tulajdonosa nem természetes személyek, ilyenkor ennek a díja 0,3%, de legfeljebb 10.000 forint. Természetes személyeknél az utalás illetékmentes.

Állampapírok öröklése

Az állampapírok öröklése a törvényes öröklési rend vagy végrendelet alapján történik. Az értékpapír-nyilvántartási számlánál nem lehet haláleseti kedvezményezettet megjelölni, ezért az öröklés mindenképp hagyatéki eljárás keretében történik.

Ha meghal a számlatulajdonos, és ez hitelt érdemlően a Kincstár tudomására jut, akkor zárolják a számlát, és az elhunyt által adott meghatalmazások automatikusan hatályukat vesztik. A számlatulajdonos elhalálozásának tényét halotti anyakönyvi kivonattal, illetve jogerős hagyatékátadó végzéssel, vagy a hagyatéki eljárásban érintett szerv útján lehet igazolni.

A Kincstár kizárólag a jogerős hagyatékátadó végzés vagy öröklési bizonyítvány eredeti példányában foglaltak szerint végez tranzakciókat, illetve teljesít az örökösök felé. A Kincstár ezekre az esetekre előzetes időpont-egyeztetést javasol, hogy minél gyorsabban megtörténhessen az örökösödéssel kapcsolatos rendelkezések végrehajtása. A jogerős hagyatékátadó végzés birtokában bármely Állampénztári Irodában lehet kezdeményezni az örökség kifizetését. A Magyar Államkincstár kizárólag a végzésben megjelölt örökösöknek, az ott közölt részarányban teljesít kifizetést.

Ha állampapírokat örököltél, akkor azokat transzferálni fogják a te kincstári számládra (vagy egyéb értékpapírszámlára), vagyis magukat az állampapírokat kapod meg, és nem azok értékét. Az innentől rajtad áll, hogy megtartod vagy eladod őket. Ha nincs kincstári számlád (vagy banki értékpapírszámlád), akkor olyan opció van még, hogy megvárod, míg lejár az állampapír, és kifizetik neked készpénzben. Ha volt a számlán szabad pénzösszeg, azt viszont minden további nélkül megkaphatod.

Az öröklési illetéket az örökösnek kell megfizetnie az állampapírok után, de mentesülnek ez alól az elhunyt személy egyenes ági rokonai (szülő, nagyszülő, dédszülő, gyermek, unoka, dédunoka, örökbefogadott gyermek), testvérei, illetve a házastársa vagy bejegyzett élettársa. Az öröklési illeték általános mértéke az örökség tiszta értékének 18 százaléka (tiszta érték: a megszerzett vagyon forgalmi értéke, csökkentve a hagyatékot terhelő tartozás értékével).

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

  • megválaszolja a kérdéseidet
  • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
  • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.