CSOK egyedülállóknak

Kárdási Adrienn
Kárdási Adrienn
Olvasási idő: 9 perc

A CSOK és a Falusi CSOK egyedülállóként is felvehető, nem feltétele a házasság. Ugyanakkor legalább egy gyermek megléte feltétel, így a CSOK igénylés lehetősége az egyedülálló szülőknek adott, akik szülői felügyeleti joggal rendelkeznek gyermekük felett. Cikkünkben összefoglaltuk, milyen feltételekkel igényelhetik egyedülálló szülők a csokot.

Ezekben az esetekben lehet egyedülállóként felvenni a csokot

A CSOK rendelet szerint egyedülállónak számítanak a hajadonok, nőtlenek, özvegyek, elváltak, továbbá az özvegy bejegyzett élettárs, elvált bejegyzett élettárs, vagy az, akinek a házassága, bejegyzett élettársi kapcsolata megszűnt és nincs élettársa.

Egyedülálló szülőként akkor igényelheted a csokot, ha a meglévő gyermek(ek) 

 • közös háztartásban él(nek) veled,
 • te rendelkezel felette(ük) felügyeleti joggal, és
 • veled együtt költözik(nek) a támogatással érintett ingatlanba.

Ki számít jogilag egyedülálló szülőnek?

Nem szorul magyarázatra, hogy a hajadonok, nőtlenek, özvegyek és elváltak egyedülállónak számítanak. Ugyanakkor ha még nem váltatok el, de külön éltek, csak attól az időponttól fogtok egyedülállónak számítani, amikor a bíróság a válást határozattal jóváhagyja. Aki örökbefogad egyedülállóként, az is egyedülálló szülőnek számít.

A gyámságod alatt álló gyermekre is jár a támogatás a gyermek szüleinek halála esetén,  ha most is közös háztartásban éltek,  és együtt is költöztök a célingatlanba, illetve már 1 éve fennáll a gyámság.

Anya és lánya költözéskor, dobozokat pakolják ki.

Milyen igazolásokra van szükség egyedülállóként CSOK igénylés esetén?

Elvált szülők a kiskorú gyermek(ek) elhelyezését jogerős bírósági ítélet bemutatásával igazolhatják.

 • kizárólagos szülői felügyelet esetén: csak az a szülő igényelheti a támogatást, aki a kizárólagos felügyeletet gyakorolja - az erről szóló bírósági döntés bemutatásával lehet igazolni
 • közös felügyeleti jog esetén: bírósági döntés bemutatása vagy volt házastárs nyilatkozata, amelyben kijelenti, hogy a gyermek elhelyezése melyik szülőnél valósul meg állandó jelleggel, vagyis ténylegesen kivel él egy háztartásban
 • közös felügyeleti jog - váltott elhelyezés: a CSOK igénylés feltételeinek mindkét szülőnek meg kell felelnie

További részletekre vagy kíváncsi erről a témáról? Olvasd el korábbi cikküket!

Hajadonok, nőtlenek, volt (nem bejegyzett) élettársak esetén bonyolultabb az igazolás kérdése, hiszen egy kapcsolat megszűnésekor nincsenek olyan bírósági papírok, mint a válás során. A gyermekelhelyezésről ugyanakkor a pénzintézetek nem egységes igazolást várnak el, ez bankonként különböző lehet: 

 • kérhetnek gyámhatósági jegyzőkönyvet a gyermekelhelyezésről,
 • családi pótlék utalásáról szóló igazolást,
 • de van, ahol lakcímkártya (a gyermekkel közös lakcím) bemutatása elegendő, vagy mindezen dokumentumokat egyszerre is bekérhetik a csokra való jogosultság megállapításához.

A CSOK igénylés speciális feltétele egyedülállók esetén

A csokot ugyanolyan feltételekkel vehetik igénybe az egyedülállók is, mint a házasok, ha a gyermekelhelyezést igazolni tudják. Ugyanakkor egy alapvető különbség van az egyedülállók igénylése esetén, mégpedig az, hogy ők csak meglévő gyermekükre (gyermekeikre) tudják igénybe venni a támogatást. Vállalt gyermekre csak házastársak igényelhetnek csokot. Lényeges, hogy a terhesség 12. hetét betöltött magzat már meglévő gyermeknek tekinthető, nem vállaltnak.

A CSOK összege egyedülállók esetén is ugyanannyi, mint egyéb esetben:

Új lakás, ház építés, vásárlás, többgenerációs otthon kialakításHasznált lakás, ház vásárlásBővítésFalusi CSOK használt lakás vásárlás és korszerűsítés/ bővítésFalusi CSOK meglévő ingatlan korszerűsítés/ bővítés
1 gyermek600.000 Ft600.000 Ft600.000 Ft600.000 Ft300.000 Ft
2 gyermek2.600.000 Ft1.430.000 Ft1.430.000 Ft2.600.000 Ft1.300.000 Ft
3 gyermek10.000.000 Ft2.200.000 Ft2.200.000 Ft10.000.000 Ft5.000.000 Ft
4 vagy több gyermek10.000.000 Ft2.750.000 Ft2.750.000 Ft10.000.000 Ft5.000.000 Ft

A támogatáshoz hasonlóan a kedvezményes kamattámogatott hitelt, azaz a CSOK-hitelt is felvehetik az arra jogosult, legalább 2 gyermeket nevelő egyedülálló szülők is. A CSOK keretein belül az új lakások ÁFA-visszatérítése és a CSOK-kal vásárolt ingatlanok illetékmentessége is elérhető a gyermekes egyedülállóknak.

A CSOK feltételei 2023-ban

Ahhoz, hogy a támogatást megkaphasd, igénylőként számos feltételnek meg kell felelned egyedülállóként csakúgy, mint házasként. A személyi feltételeken túl különböző elvárások vonatkoznak a gyermek(ek)re is, aki(k)re tekintettel igényled a csokot. Ráadásul a támogatással érintett ingatlannak is szigorú követelményeknek kell megfelelnie.

Az igénylőre vonatkozó személyi feltételek

 • magyar állampolgárság
 • magyarországi lakcím
 • büntetlen előélet 
 • köztartozásmentesség
 • minimális életkor 18 év, felső korhatár nincs
 • igazolható TB jogviszonyod legalább 180 nap, falusi CSOK esetén legalább 1 év

Gyermekvállalással kapcsolatos feltételek

Gyermeknek minősül:

 • a magzat vagy az ikermagzat a terhesség betöltött 12. hetét követően
 • az igénylő vérszerinti vagy örökbefogadott eltartott gyermeke, aki nem töltötte be a 25. életévét, vagy már a 25. életévét betöltötte, de megváltozott munkaképességű személy és ez az állapota legalább egy éve tart, vagy egy év alatt előreláthatólag nem szűnik meg,
 • a gyermek szüleinek halála esetén az igénylővel közös háztartásban élő, és a vele együtt költöző, legalább egy éve az igénylő gyámsága alatt álló gyermek

A csokkal érintett ingatlanra vonatkozó követelmények

A támogatott ingatlannak el kell érnie a gyermekek számától függő elvárt minimum hasznos alapterületet. (Bővítés esetén az ingatlan hasznos alapterülete bővítés után kell, hogy elérje a minimum értéket.)

Hasznos alapterület a lakáson belül közvetlenül megközelíthető, alábbi helyiségek – az OTÉK2 szerint számított – alapterületének összege: előszoba, közlekedő, nappali, hálószoba, étkező, konyha, étkező konyha, fürdőszoba, WC, kamra, tároló, gardrób, mosókonyha, kazánhelyiség és egyéb fűthető helyiség. Nem vehető figyelembe a gépjárműtároló és a pinceszinti helyiség.

Az ingatlannak a következő kritériumoknak kell megfelelnie:

 • 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel – ennek hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel –, továbbá fürdőhelyiséggel és WC-vel rendelkezik,
 • közműves villamos energia szolgáltatással rendelkezik,
 • egyedi fűtési móddal rendelkezik,
 • közműves szennyvízelvezetéssel rendelkezik, vagy ha nincs a településen (településrészen) közműves szennyvízelvezetés, a szennyvíz tisztítása és elhelyezése egyedi szennyvízkezelő berendezéssel vagy tisztítómezővel ellátott oldómedencés műtárggyal vagy időszakos tárolása egyedi zárt szennyvíztárolóban történik, 
 • közműves ivóvíz-szolgáltatással rendelkezik, vagy ha a településen (településrészen) nincs közműves vízszolgáltatás, a telken ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kút van.
 • Egylakásos lakóépület a tulajdoni formájától függetlenül olyan szabadon álló, oldalhatáron álló, zártsorú beépítési móddal vagy a telken meglévő épülethez csatlakozó módon épített egy lakást magába foglaló lakóépület, amely önálló tető és épületszerkezettel és a terepszintről közvetlen bejárattal rendelkezik; vagy ikerház, sorház, láncház, amelyben a támogatott lakás önálló tető- és épületszerkezettel és a terepszintről közvetlen bejárattal rendelkezik.
 • A több lakásból álló osztatlan közös tulajdonú ingatlan esetén elfogadható tulajdonszerzésnek, ha az érintett lakásra vonatkozóan a támogatott személynek kizárólagos használati joga áll fenn, használati megállapodás alapján.

A csokot az általad választott banknál igényelheted, és a támogatásra való jogosultságod pozitív elbírálása után folyósítja a pénzintézet az igényelt összeget. A CSOK mellé felvehető kedvezményes kamattámogatott hitel esetében pedig hitelbírálat is történik.

Így változik a CSOK 2024-ben

2024. január 1-től a városi CSOK jelenlegi formája megszűnik, a falusi CSOK megmarad a preferált kistelepüléseken, sőt a külterületeken is, és az összege emelkedni fog - egyedülállók is igényelhetik továbbra is. Ugyanakkor a döntéshozók dolgoznak egy olyan új otthonteremtési támogatási rendszeren, amelyet az 5000 főnél magasabb lélekszámú településeken élők igényelhetnek majd. Erről azonban még nincs kézzelfogható információ, így a preferált kistelepülési listán kívüli településeken élők egyelőre a jelenlegi - 2023. december 31-ig igényelhető - támogatások igénylésében gondolkodhatnak.

Bővebben tájékozódnál a jövő évi csokról? Alábbi cikkünkben összefoglaltuk, amit már tudni lehet a 2024-es támogatásról, kamattámogatott hitelről és a kapcsolódó kedvezményekről (ÁFA-visszatérítés, illetékmentesség). Megnézheted a jövő évi preferált kistelepülési listát is.