Mindent a CSOK-ról: kamattámogatott hitel új lakáshoz

Somogyi Nóra
Olvasási idő: 2 perc

A családi otthonteremtési kedvezmény mellé kamattámogatott hitelt is tudsz igényelni. Mutatjuk, mit kell tudnod róla!

A kamattámogatott kölcsön azoknak a családoknak nyújt segítséget az otthonteremtéshez, akik legalább 50 négyzetméteres hasznos alapterületű új lakás vagy legalább 80 négyzetméteres hasznos alapterületű új lakóépület megvásárlását tervezik. 

  • A kamattámogatott hitel igénylésének feltétele új lakás vásárlása esetében is az, hogy az igénylő legalább 2 gyermek után a csok vissza nem térítendő támogatásra is jogosult legyen. 
  • A többgyermekes családok számára nyújtható kamattámogatott kölcsön maximális összege 
    • 2 gyermek esetén 10 millió forint, 
    • 3 vagy több gyermek esetén pedig 15 millió forint. 

3 százalék, maximum 25 év, 5 éves kamatperiódus

  • A kamattámogatott hitel esetében a kamattámogatás maximum a kölcsön első 25 évére szólhat (de a hitel futamideje lehet ennél hosszabb). 
  • A kölcsön kamata a kamattámogatott időszakban legfeljebb 3 százalék lehet.
  • A kölcsön kamatperiódusa pedig 5 év, vagyis az igényelt kölcsön kamata legfeljebb 5 évenként változhat a kamattámogatás időszaka alatt. Fontos, hogy a kamattámogatás csak abban az esetben vehető igénybe, ha forint alapú hitelt választasz.
  • A kamattámogatott kölcsön jogosultságának megállapítását legkésőbb az adásvételi szerződés megkötését követő 180 napon belül lehet kérni a banktól.

A kamattámogatott hitel igénylésének feltételei megegyeznek a vissza nem térítendő támogatás feltételeivel, amit a money.hu csokos jogosultság ellenőrző kalkulátorával

Fontos arra is figyelni, hogy míg a vissza nem térítendő támogatáshoz elegendő az állam által meghatározott jogosultsági feltételeknek megfelelni, kamattámogatott hitel igénylésénél a jogosultsági feltételek ellenőrzésén túl a bank hitelbírálatot folytat, amelyben (mint minden egyéb hiteligénylés esetén) az igénylő hitelképességét vizsgálja.

Folyósítás részletei

A kamattámogatott kölcsön teljes összege az új ingatlan használatbavételi engedélyének bemutatását megelőzően is folyósítható, de ilyen esetben a kamattámogatás időszaka csak a használatbavételi engedély bemutatását követő napon indul. A hitel igénylésénél nem kizáró tényező, ha másik ingatlanban tulajdonrészed van, vagy ha egyéb, más jogszabály szerinti állami kamattámogatott kölcsönben részesülsz.