Mekkora havi megtakarítás kell az élhető nyugdíj-kiegészítéshez? Kevesebb, mint gondolnád

Richter Ádám
Richter Ádám
Olvasási idő: 7 perc

Ha megkérdeznék tőled, hogy havonta mennyi pénzt kellene megtakarítanod 65 éves korodig ahhoz, hogy abból aztán élhető nyugdíj-kiegészítést kaphass az állami nyugdíj mellé, akkor valószínűleg a valósnál jóval nagyobb megtakarítást mondanál. Az elérhetetlen célok bénítóan tudnak hatni az emberre, így aztán meggyőzheted magad, hogy felesleges belekezdeni is. Egy felmérés azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy a vélt megtakarítási összegnél kevesebb is elég lehet az élhető privát nyugdíjhoz.

Hasonlóan gondolkodott az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége, vagyis az ÖPOSZ, amikor megbízták az NRC közvélemény-kutató céget, hogy tegyék fel az embereknek a kérdést:

mekkora havi nyugdíj-megtakarítás szükséges ahhoz, hogy időskorukban 50, 100 vagy 200 ezer forint nyugdíj-kiegészítésben részesülhessenek?

A felmérésből az derült ki, hogy az emberek a valósnál akár több tízezer forinttal nagyobb havi nyugdíjpénztári befizetést tartanak szükségesnek.

középkorú pár a kanapén ülve, nappaliban azon tanakodik, mekkora havi nyugdíj-megtakarítás szükséges

Itt érdemes tenni egy gyors kitérőt: a 2023. novemberi KSH-adatok szerint az öregségi nyugdíj mediánértéke 192.625 forint volt, vagyis egy átlagos nyugdíjas nagyjából ennyi nyugellátást kap az államtól. Ha mellétesszük a 338.500 forintos mediánbért, akkor szembetűnő, hogy mekkora különbség van a kettő között: egész pontosan 145.875 forint.

Ezt a különbözetet az aktív évek alatt, rendszeres megtakarítás formájában kell mindenkinek egyénileg megteremteni, aki nem szeretné, hogy a fizetéséhez képest csökkenjen az életszínvonala, amikor nyugdíjba vonul.

Az ÖPOSZ első körben arra volt kíváncsi, hogy az emberek szerint mekkora havi megtakarításból lehetne elérni az 50 ezer forintos havi nyugdíj-kiegészítést, ami az előbb említett különbözetnek csak a harmada.

50 ezer Ft/hó nyugdíjkiegészítés szükséges havi befizetés nagysága, diagram, felmérés, öposz

A Makronóm Intézet, amelyet az ÖPOSZ ezzel megbízott, úgy számolta, hogy az 50 ezres nyugdíj-kiegészítéshez (25 éves korban elkezdve a takarékoskodást) nőknek mindössze havi 8300, férfiaknak 5600 forint is elég lenne. A különbség abból származik, hogy a nők átlagosan 6 évvel tovább élnek a férfiaknál, így nekik nagyobb megtakarításra van szükségük. Ehhez képest a megkérdezettek közel 25 ezer, illetve több mint 29 ezer forintot tippeltek.

Középkorúként (a felmérésben 35-45 év közöttiek) a férfiaknál két és félszeres (27 ezer forint vs. 11 ezer forint), a nőknél pedig 1,7-szeres (28,9 ezer forint vs. 17 ezer forint) a vélt és a szükséges havi befizetés közötti különbségek.

A százezer forintos havi nyugdíj-kiegészítésre is rákérdeztek az embereknél, a huszonévesek ennél 42, illetve 65,5 ezer forintot tippeltek, a valóságban viszont ezeknek a negyede is elég a kívánt cél eléréséhez.

100 ezer Ft/hó nyugdíjkiegészítés szükséges havi befizetés nagysága, diagram, felmérés, öposz

A középkorúak számára a modellszámítások alapján a nők esetében 34 ezer, a férfiaknál 27,8 ezer forint kell a százezres jövőbeni nyugdíj-kiegészítéshez, amihez képest a válaszadók több mint 20 ezer forinttal magasabb havi összeget becsültek.

Végül rákérdeztek a 200 ezer forintos nyugdíj-kiegészítésre is, ami majdnem annyi, mint a 2023. novemberi mediánnyugdíj. A fiatal férfiak 76,5 ezer, a nők közel 103 ezer forint havi megtakarítást tartanak szükségesnek havonta ahhoz, hogy ezt elérjék. A valóságban harmadekkora összeg is elég.

200 ezer Ft/hó nyugdíjkiegészítés szükséges havi befizetés nagysága, diagram, felmérés, öposz

A 35-45 év közötti korosztályban a nők 85 ezret tippeltek, ami egész közel van a Makronóm Intézet által számolt nem egészen 70 ezer forinthoz. A férfiak ennél pesszimistábbak: 102 ezer forintot tartanak célszerűnek, ehhez képest 43 ezer forint havi megtakarítás is elég lenne a 200 ezres nyugdíj-kiegészítéshez.

Nem mindegy, hány évesen kezdesz gyűjteni nyugdíjra

Ezekből a példákból is látszik, hogy két dolog egész biztosan nem mindegy a privát nyugdíj-kiegészítés szempontjából:

  • hány évet töltesz nyugdíjban,
  • mikor kezdesz hozzá a megtakarításhoz.

Ahogy arra Nagy Csaba, az ÖPOSZ elnöke is felhívta a figyelmet:

„…az öngondoskodás megkezdése sosem késő, de minél korábban vág bele valaki (...), annál kisebb havi befizetés is elegendő lehet a nyugdíjcél eléréséhez.”

Ezt az előző példákban láttuk is, hogy így van. De az is egy érdekes kérdés, hogy ugyanakkora havi megtakarítás mennyit ér eltérő időtávokon.

A megtakarítók legnagyobb barátja a kamatos kamat, vagyis az a jelenség, amikor a befektetés kamata is kamatozik, és ez ugrásszerű (exponenciális) növekedést eredményez. A kamatos kamathoz pedig leginkább időre van szükség.

Kiszámoltuk, hogy ha évi 360.000 forintot – havi 30.000 Ft-nak megfelelő összeget – elteszel 25, 35, 45, illetve 55 éves korodtól kezdve, akkor 7 százalékos feltételezett éves nettó átlaghozam és 20% adókedvezmény mellett mekkora lejárati összegre számíthatsz nyugdíjba vonulásodkor, azaz 65 évesen:

Nyugdíj-megtakarítás nagysága a takarékosságot
különböző életkorban elkezdve, grafikon

Ahogy az ábrán is látszik, a kamatos kamat miatt sokszoros az egyes nyugdíj-megtakarítások közti különbség:

  • tíz év alatt 6 millió,
  • 20 év alatt 18,5 millió,
  • 30 év alatt 42,7 millió,
  • 40 év alatt már 90 millió forint is összejöhet.

Milyen lehetőségeid vannak a nyugdíj-megtakarításra?

Nyugdíjra akár értékpapírszámlával vagy TBSZ-szel is megtakaríthatsz, de ha állami támogatást is szeretnél adókedvezmény formájában, akkor három lehetőség közül választhatsz:

Mind a háromnál az éves befizetések 20 százalékát kaphatod meg szja-visszatérítés formájában. Az egy évben igénybe vehető maximális adóvisszatérítés viszont nyugdíj-előtakarékossági formánként eltér:

nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ)nyugdíjbiztosításönkéntes nyugdíjpénztárkettő vagy három nyugdíj-előtakarékosság esetén
maximális éves adójóváírás100.000 Ft130.000 Ft150.000 Ft280.000 Ft
mennyit kell ehhez egy évben befizetni?500.000 Ft650.000 Ft750.000 Ft1.400.000 Ft

Az adóvisszatérítést az szja-bevallásban lehet igényelni minden év május végéig, ezt követően a NAV még a nyár folyamán visszautalja a korábban befizetett szja-t. Ez azonban nem a bankszámládra kerül, hanem a nyugdíj-megtakarításodat gyarapítja, és ez is további hozamokat termelhet neked.

Nyugdíj-előtakarékossági állampapír?

2018-ban jelentette be a kormány, hogy hamarosan érkezhet a nyugdíjkötvény, ami egy olyan állampapír lett volna, aminek a lejárata mindenkinél a nyugdíjba vonulásáig tart (ebben némileg a Babakötvényhez hasonlított volna, hiszen az minden gyermek felnőttkorúvá válásakor jár le).

A nyugdíjkötvényből végül aztán nem lett semmi, ehelyett egy másik megoldással állt elő az állam: 2024. februártól kezdve a Magyar Államkincstárnál (MÁK) is nyitható nyugdíj-előtakarékossági számla, azaz NYESZ, méghozzá teljesen ingyen. Erre – a nem állami NYESZ-ekkel ellentétben – csak magyar állampapírokat lehet venni. Ugyanakkor az évi 20 százalékos, maximum 100 ezer forintos adóvisszatérítés természetesen jár a befizetések után.

Nyugdíj-előtakarékossági állampapír tehát továbbra sincs, de kifejezetten nyugdíjcélból mostantól lehet állampapírt vásárolni a Kincstártól.

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

  • megválaszolja a kérdéseidet
  • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
  • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.