Ilyen családtámogatásokat igényelhettek, ha 1 gyermeketek van

Kárdási Adrienn
Kárdási Adrienn
Olvasási idő: 6 perc

A családtámogatások, amellett, hogy a magyar családok életét segítik, arra is hivatottak, hogy a demográfiai kihívások kezelésének eszközei legyenek. Céljuk tehát, hogy több gyermek szülessen és a népesség ne öregedjen el. A családpolitikai intézkedések a kormányzati kommunikáció alapján javítottak a demográfiai mutatókon. A jövőben is tervezik bővíteni a családtámogatási programot új elemekkel.

Ugyanakkor nemcsak a több gyermeket vállaló családok, hanem azok is részesülhetnek a családtámogatásokból, akiknek egy gyermekük van. Összefoglalónkban sorra vesszük, milyen támogatások és kedvezmények járnak 1 gyermek után. 

Otthonteremtési támogatások és Babaváró hitel 

Támogatás megnevezéseÖsszege (1 gyermekre):Az igénylési feltételek és információk a támogatásról itt elérhetőek:
CSOKhasznált lakás/ház, bővítés: 600.000 Ft, új lakás: 600.000 FtKorábban is létezett vissza nem térítendő állami támogatás, szociálpolitikai kedvezmény (szocpol) néven, ugyanakkor a CSOK ennek hasonló, feltételeiben és összegeiben is megújult formája. Mindent megtalálsz a CSOK-ról és a Falusi CSOK-ról CSOK oldalunkon.
Falusi CSOKhasznált ingatlan vásárlás és egyidejű korszerűsítés/bővítés: 600.000 Ft, meglévő ingatlan korszerűsítése/bővítése: 300.000 Ft
Illetékkedvezmény a CSOK-kalAz általános illetékmértéket, azaz az ingatlan értékének 4%-át nem kell megfizetned a NAV felé, ennyivel is több marad a zsebedben.Nem kell megfizetned a vagyonszerzési illetéket, ha CSOK-kal vásárolsz használt vagy új lakást.
ÁFA-visszatérítés a CSOK-kalVissza lehet igényelni az új lakások 5%-os ÁFA-ját.Az 5%-os ÁFA visszaigénylést a CSOK-igényléssel együtt kérheted. Az ÁFA-visszatérítés szabályait megnézheted korábbi cikkünkben.
Babaváró hitelMaximum 10.000.000 FtSzabadon felhasználható kamatmentes hitel, amelynek legalább egy gyermek születésének vállalása a feltétele. Babaváró oldalunkon megismerheted a további részleteket.
Otthonfelújítási támogatásMaximum 3.000.000 FtMár nem igényelhető az otthonfelújítási támogatás. Ugyanakkor új esélyt kapott azok egy része, akiknek elutasították a kérelmét. Részleteket a 2023-as családtámogatási ismertetőnkben írtunk.

Adókedvezmények

Ezeket a személyi jövedelemadóból nyújtott kedvezményeket az egygyermekes családok is igénybe vehetik:

 • első házasok kedvezménye: a házasságkötést követő hónaptól 2 évig havi 5.000 Ft
 • 25 év alattiak SZJA-mentessége: a 25 év alattiaknak a munkaviszonyból származó jövedelmük után nem kell személyi jövedelemadót fizetniük
 • családi adó- és járulékkedvezmény: egy kedvezményezett eltartott (gyermek) után havonta maximum 10.000 Ft
  • Minden olyan kedvezményezett eltartott után, aki a családok támogatásáról szóló törvény szerint tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos személynek minősül, jogosultsági hónaponként és kedvezményezett eltartottanként 66.670 forinttal növelt összegben vehető igénybe a családi kedvezmény. Ez adóban átszámítva havi további (maximum) 10.000 Ft-ot jelent.
 • 30 év alatti anyák SZJA mentessége: Azok az anyáknak, akik még nem töltötték be 30. életévüket, és gyermeket vállalnak, nem kell személyi jövedelemadót fizetniük 30 éves korukig.

Ezekről az adókedvezményekről a 2023-as családtámogatásokat feldolgozó cikkünkből tájékozódhatsz bővebben.

Gyermek után járó rendszeres pénzbeli ellátások

A gyermekgondozást és gyermeknevelést segítő ellátásokat egy gyermekre vonatkozóan az alábbi ábrán foglaltuk össze:

A CSED, GYED és a GYES összege gyermekszámtól függetlenül ugyanannyi. A CSED és a GYED összegét az igénylő jövedelme alapján számítják, míg a GYES összege mindenkire vonatkozóan 28.800 Ft havonta. Természetesen a GYED különböző fajtái, a diplomás GYED, nagyszülői GYED és a nevelőszülői GYED sem függ a gyermekek számától, egy gyermekesként is igényelhető. A családi pótlék egy gyermek után 12.200 Ft havonta (egyszülősként vagy tartósan beteg/súlyosan fogyatékos gyermekre kicsit magasabb összegű családi pótlékot folyósítanak).

Az a szülő, aki otthon ápolja tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermekét, GYOD-ra lehet jogosult gyermekei számától és életkorától függetlenül. A GYOD összege bruttó 200.000 Ft havonta. Örökbefogadói díjat pedig 2 évesnél idősebb gyermeket örökbefogadó szülő igényelhet, amelynek összege az igénylő jövedelme alapján kerül kiszámításra.

Az ellátásra való jogosultságot, az igénylés idejét, a pontos összegeket és egyéb feltételeket is rendszerező táblázatot megtalálod a családtámogatásokat összefoglaló szóló cikkünkben.

Egyéb támogatások olyan szülőknek, akiknek egy gyermekük van

 • Anyasági támogatás: a gyermek születésekor egyszeri 64.125 Ft juttatás
 • Életkezdési támogatás - Babakötvény: a gyermek születésekor egyszeri 42.500 Ft kerül a Magyar Államkincstárnál vezetett számlára, majd a megnyitott Kincstári Start értékpapírszámlára befizetett összegek után évi 10%, de maximum 12.000 Ft jóváírást ad az állam
 • Első sikeres nyelvvizsga díjának visszatérítése: legfeljebb a minimálbér 25%-ának megfelelő összegben, 35 év alattiaknak és a CSED-en, GYED-en, GYES-en lévő anyáknak
 • KRESZ-vizsga díj visszatérítése: maximum 20.000 Ft, 20 év alattiaknak és a CSED-en, GYED-en, GYES-en lévő anyáknak
 • Diákhitel-tartozás felfüggesztés/elengedés: A Diákhitellel rendelkező kismama/anya a várandóssága 12. hetétől 3 évig kérheti a törlesztés felfüggesztését. A törlesztés felfüggesztésére vonatkozó 3 éves időszakban az ügyleti kamat megfizetését átvállalja az állam (ha az anya CSED-et, GYED-et, GYES-t kap). Ugyanakkor a Diákhitellel rendelkező anya teljes diákhitel-tartozása elengedésre kerül, amennyiben még nem töltötte be a 30. életévét, és felsőoktatási tanulmányai alatt vagy az oklevél megszerzését követő 2 éven belül születik gyermeke.
 • Ingyenesen jár a tankönyv minden köznevelésben és szakképzésben (nappali tagozaton) tanulónak.
 • Gyermekétkeztetési kedvezmény: bölcsődébe, óvodába járó, illetve iskolában vagy nappali rendszerű oktatásban tanulók számára, meghatározott feltételekkel, amelyeket korábbi cikkünkben mutattunk be részletesen.
3 tagú család egy gyermekkel

Többféle támogatásra lehet jogosult tehát az egygyermekes család is. Ugyanakkor ezeken kívül a hétköznapok számos területén figyelheted a családi kedvezményeket és akciókat, többek között az önkormányzati támogatásokat, utazáshoz kapcsolódó kedvezményeket, családi belépőket, gyermekeknek járó utazási kedvezményeket. A családoknak szóló kedvezményeket és támogatásokat érdemes igénybe venni - élethelyzettől függően mikor melyiket-, mert ezzel is jelentős összegeket spórolhatsz, takaríthatsz meg a családod számára.

Kérdésed van a családtámogatásokkal kapcsolatban? Tedd fel nekünk, segítünk!