Felvehető lakáshitel tulajdonrész kivásárlásra? Útmutató a hitelből történő finanszírozáshoz. 

Hidas Attila
Hidas Attila
Olvasási idő: 7 perc

Gyakran előforduló eset, hogy  egy ingatlant a testvérek közösen örökölnek meg, vagy  egy házasság  annyira megromlik, hogy az egyetlen megoldás a válás. Ilyen esetekben rengeteg konfliktus forrása lehet a közös ingatlan és az együttlakás. Kézenfekvő megoldás az ingatlan eladása. Ám előfordulhat, hogy az egyik fél ragaszkodik a már megszokott lakóhelyéhez, ezért csak a másik költözne.

Erre az élethelyzetre lehet megoldás a tulajdonrész kivásárlás, amikor is az egyik fél 1/1 tulajdonába kerül az ingatlan, míg a másik megkapja az ingatlan arányos értékének megfelelő összeget. Egy ingatlan tulajdonrészének kivásárlása is egy lehetséges hitelcél. Vagyis vehető fel rá banki hitel, ha nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű saját megtakarítás.

Tulajdonrész kivásárlására igényelt hitel esetén az igénylés folyamata hasonló ahhoz, mintha egy idegentől vásárolnál ingatlant, és ahhoz vennél fel piaci kamatozású lakáshitelt. Azt is fontos tudnod, hogy a bank általában csak akkor ad hitelt, ha a tulajdonjog teljes egészében hozzád kerül, azaz 1/1 tulajdonos leszel.

Hogyan válassz hitelt tulajdonrész kivásárlásához?

Ami a legfontosabb, hogy használj online kalkulátort, amivel a saját megadott paramétereid alapján könnyen és gyorsan össze tudod hasonlítani a konstrukciókat. . Jelentős különbségek vannak ugyanis az egyes banki hitelkamatok között. Ez pedig egy hosszabb futamidő alatt akár többmilliós diferenciát is jelenthet a teljes visszafizetendő összeget tekintve egy kedvezőbb és egy drágább ajánlat között. Valamint természetesen a rendszeres havi törlesztőn is pár ezer forint megtakarítással jár a körültekintő választás. 

Ha pedig nem vagy elég komfortos a pénzügyekben, akkor díjmentes szakértői segítséget is kérhetsz. A bankok közötti, ügyfelekért folytatott verseny hétköznapi terep egy tapasztalt hitelszakértőnek. Minden bizonnyal el fogja érni a paramétereidre szabott legjobb kondíciókat számodra. Neked mindössze annyi lesz a dolgod, hogy a két legjobb ajánlat közül dönts. 

Egy lakás előtt állva egy női kéz kulcscsomót tart a kezében.

A hiteligénylés menete

Az adásvételi szerződés megkötése előtt kell  kiválasztani azt a bankot, ahonnan igényled majd a hitelt. Erre azért van szükség, mert minden bank más formai és tartalmi követelményeket támaszt az adásvételi szerződést illetően. Az aláírt adásvételi szerződést be kell nyújtani az illetékes földhivatalba. Ez alapján az ingatlan tulajdoni lapjának széljegyén feltüntetésre kerül a tulajdonjog bejegyzése iránti kérelem. Az adásvételi szerződésből egy, a földhivatal által érkeztetett példányra lesz szükség a hiteligénylés beadásához.

Az igényléshez benyújtandó banki nyomtatványok összegyűjtésében is nagy segítségedre lehet egy hitelszakértő, aki összeszedi és a bank által elvárt módon kitölti a szükséges adatlapokat. Csatolni kell a személyes okmányaid (személyazonosító igazolvány és lakcímkártya) másolatát is, hogy a bank ellenőrizhesse az igénylőlapokon feltüntetett adataid hitelességét. 

Az ingatlan hiteles tulajdoni lapját a bank lekéri az internetről, a TakarNet nevű elektronikus rendszerből. Ennek lekéréséért általában nem kér díjat a hitelnyújtó pénzintézet, vagy később visszatéríti azt.

A jövedelmedről szóló igazolások benyújtása is szükséges a hiteligénylés beadásakor. Alkalmazottként ehhez egy munkáltatói igazolás és bankszámla kivonatok, vállalkozóként pedig NAV-igazolások szükségesek.

Mi alapján dönt a bank a hiteligénylésről?

Jelzáloghitelről lévén szó, a bank egy értékbecslő szakember segítségével megvizsgálja a fedezetül felajánlott ingatlant. Az értékbecslő a helyszíni szemlén megnézi az ingatlan méretét, elhelyezkedését, építési évét, állapotát, minőségét és ezek alapján összességében felméri az eladhatóságát. Mindezen szempontok szerint állítja össze szakvéleményét az ingatlan értékéről. Az értékbecslés alapján látja a bank, hogy az ingatlan befogadható-e fedezetként. Ugyanis az ingatlannak el kell érnie az adott pénzintézet által előírt minimális hitelbiztosítéki értéket

Ha a tulajdonrész kivásárlási értékében, vagyis a vételárban nem tudtok megállapodni a részét értékesítő féllel, akkor érdemes előzetes értékbecslést kérni. Ennek eredménye ugyanis egy jó kiindulási alap lehet ahhoz, hogy meghatározzátok, mekkora összeget ér a kivásárolni tervezett tulajdonrész.

Jelzáloghitel esetében ugyan az ingatlan a biztosíték, de a bank a jövedelmi viszonyod ismeretében fog döntést hozni arról, hogy nyújt-e neked hitelt. Emiatt tehát az ingatlan értékén, eladhatóságán kívül a másik nagyon fontos tényező, hogy minél magasabb jövedelmedet tudj igazolni a bank felé. 

Ugyanakkor nem minden forrásból érkező jövedelemnek van egyforma értéke hiteligényléskor. . Abban, hogy az adott bank milyen jövedelmeket, milyen súllyal fogad el, illetve melyeket nem, szintén segítségedre lehet egy hitelszakértő. A jövedelmednek a kedvezőbb kamatok elnyerésében is szerepe van. A jelzáloghitelt nyújtó banknál számlát nyitnak majd neked, és arra a számlára minél nagyobb összegű rendszeres jóváírást vállalsz, annál jobb hitelajánlatot kaphatsz. 

Amennyiben van már egyéb  törlesztési kötelezettséged, akkor a bank a hitel bírálata során figyelembe veszi az arra fizetendő törlesztőrészlet mértékét is a jövedelmed terhelhetőségének számításakor. 

A bank mellett a jogszabályba foglalt JTM korlát is megakadályozza, hogy olyan törlesztőt vállalj, amit aztán nem tudsz fizetni, azaz túlzottan eladósodj.

JTM jelzáloghiteleknél
JövedelemKamatperiódus
5 évnél rövidebb5-10 év közötti10 év vagy hosszabb
600 ezer forint alatti25%35%50%
600 ezer forint feletti30%40%60%

Ha a jövedelmed nem lenne elegendő, akkor  van lehetőséged adóstársat bevonni az ügyletbe. Akkor már kettőtök közös jövedelme jelenti a majd a törlesztés fedezetét. Ezzel kapcsolatban azonban érdemes tudni, hogy ha a futamidő alatt bármikor anyagi nehézséged adódik, és emiatt nem tudod fizetni a törlesztést, akkor a bank az adóstársadtól is követelheti akár a tartozás teljes összegét. 

Az adóstárs bevonásán kívül érdemes átgondolnod azt is, hogy hitelfedezeti biztosítást köss. Ez munkanélkülivé válás vagy hosszabb keresőképtelenség esetén átmenetileg - de legfeljebb 6 hónapon keresztül - átvállalja tőled a hiteled törlesztését. 

Gyakran ismételt kérdések

Szükséges-e önerő a tulajdonrész kivásárláshoz felvett hitelnél?

Tulajdonrész kivásárláshoz felvett hitelhez nem minden esetben szükséges önerő, ez pedig megkönnyítheti a hitelfelvételt. Ugyanis a jelzáloghitelek finanszírozási arányára vonatkozó jogszabály értelmében a kölcsön összege a fedezetül felajánlott ingatlan forgalmi értékének legfeljebb 80%-áig terjedhet. Így a tulajdoni hányad megvásárlása akár önerő nélkül is lehetséges, a teljes tulajdoni hányad vételárának hitellel történő finanszírozásával.

Milyen esetekben utasíthatja el a bank a kérelmet?

Ha rossz adósként szerepelsz a KHR-ben, vagy köztartozásod van, akkor el fogja utasítani a bank a hitelkérelmedet. Az is elutasítási ok lehet, ha a meglévő kölcsöneid törlesztőrészlete olyan magas, hogy több hitelt már nem bír el a jövedelmed.

chatsimple