Nyugdíj-megtakarítások adó-visszaigénylése az szja-bevallásban – kitöltési útmutató

Richter Ádám
Richter Ádám
Olvasási idő: 8 perc

Minden évben május végéig, a személyi jövedelemadó bevallásának határidejéig lehet visszaigényelni az adót a nyugdíj-előtakarékosságok után, ami az előző év befizetéseinek 20 százalékát jelenti, maximálisan akár 280 ezer forintot. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan tudod online, az eSZJA felületén visszaigényelni a megtakarításaid után járó szja-t idén május 21-ig.

A NAV automatikusan elkészíti azoknak a személyi jövedelemadó bevallását, akik munkáltatói, kifizetői adattal rendelkeznek, ebbe a körbe tartoznak a munkavállalók, őstermelők, áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek és egyéni vállalkozóknak is. Közülük, akik rendelkeznek valamilyen KAÜ-azonosítóval – ami ügyfélkapu, elektronikus személyazonosító igazolvány, telefonos azonosítás vagy arcképes azonosítás lehet –, márciusban megtekinthetik, módosíthatják és elfogadhatják a bevallási tervezetet az eSZJA portálon. Akinek nincs semmilyen KAÜ-azonosítója, az egy meghatározott dátumig kérheti a NAV-tól, hogy postán küldjék ki neki a bevallást.

A nyugdíj-megtakarítások szja-kedvezményén kívül a személyi kedvezményt, az első házasok kedvezményét vagy a családi kedvezményt is igénybe lehet itt venni (de ezek a munkáltatón keresztül is intézhetők).

Hol rendelkezhetek a nyugdíj-megtakarítási adókedvezményekről az eSZJA-ban?

Miután beléptél az eSZJA-ba az ügyfélkapus vagy egyéb azonosítás után, az előző évre szóló bevallási tervezet és az 1+1%-os nyilatkozat közül választhatsz. Jelen esetben az előzőre kell rámenni (Átnézem gomb). Itt látni fogod, hogy mennyi személyi jövedelemadót (szja) fizettél be, és ebből mennyit igényelhetsz vissza. A Módosítás, kiegészítés gombbal tudod szerkeszteni a tervezetet.

A keresőbe, ha beírod, hogy rendelkező nyilatkozatok, akkor a találatok közt ott lesz a nyugdíj-előtakarékosságokra vonatkozó rész:

eszja kereső

Itt mindhárom nyugdíj-megtakarítást, valamint az egészségpénztárt, az önsegélyező pénztárt és a magánnyugdíjpénztárt is megtalálod.

Önkéntes nyugdíjpénztár adóvisszatérítés

Az önkéntes nyugdíjpénztárra, az egészségpénztárra és az önsegélyező pénztárra a 131–138. sorok vonatkoznak a bevallásban:

Önkéntes nyugdíjpénztár adóvisszatérítése szja-bevallásban

Általában a NAV ezeket a sorokat automatikusan kitölti a pénztárak adatközlései alapján. Ilyenkor csak ellenőrizned kell, hogy a megadott összegek helyesek-e. Ha még sincs kitöltve, akkor neked kell megtenned a pénztár által kiadott igazolás alapján.

A 131. sorba az előző évi nyugdíjpénztári befizetéseid 20%-ának megfelelő összeget kell beírnod.

Ha egészségpénztári és/vagy önsegélyező pénztári tag is voltál az előző évben, akkor a 132. sort is töltsd ki.

Ha kötöttél le pénzt önsegélyező pénztárban, azt a 133. sorban kell feltüntetned, pontosabban ennek a 10 százalékát kell beírnod. Ha prevenciós szolgáltatásban részesültél, akkor a pénztár által kifizetett összeg 10%-át további kedvezményként érvényesítheted a 134. sorban. A kedvezményre jogosító összeget a pénztár az igazoláson külön feltünteti.

A 135. sor annak ellenőrzésére szolgál, hogy az eddig megadott összegek együttesen nem haladhatják meg a 150.000 forintot, mivel ezen a kereten a pénztárak osztoznak.

A 136. sorban jelöld meg azt az összeget, aminek az átutalását kéred, ez azonban nem lehet több, mint az adókedvezmények levonása után fennmaradó összevont adóalap utáni adó összege (51. sor).

A 137. sorban elég a pénztár adószámát megadnod, és a rendszer beazonosítja a pénztár nevét és bankszámlaszámát, ahova az összeget átutalják.

Ha több pénztárnak is tagja vagy, akkor is csak egy pénztár jelölhető meg.

A 138. sorban jelölnöd kell, ha a nyilatkozat megtételekor nyugdíjszolgáltatás miatt nem vagy tagja önkéntes nyugdíjpénztárnak. Ha itt igennel válaszoltál, akkor töltsd ki a Visszaigénylési adatok mezőcsoportban található postai utalási címet vagy számlaszámot, mert ebben az esetben a rendelkezett összeg(ek)et neked utalják ki. A 137. sort ebben az esetben üresen kell hagyni.

Nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) adóvisszatérítés

A nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) esetében a 139–143. sorok a lényegesek:

Nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) adóvisszatérítés szja-bevallásban

A NYESZ-nél a 139. sorban tudod megadni annak az összegnek a 20%-át, amit a tavalyi év során befizettél. Ennek kitöltésében segíthet a bank vagy a befektetési szolgáltató által kiállított igazolás. A maximális érték 100.000 forint lehet, ami alól csak akkor van kivétel, ha az öregségi nyugdíjkorhatárt 2020. január 1. előtt érted el, ez esetben az éves keret 130.000 forint.

A 140. sorba kell beírni azt az összeget, aminek az átutalását kéred, ez azonban nem lehet több, mint az adókedvezmények levonása után fennmaradó összevont adóalap utáni adó összege (51. sor).

A 141. sorban meg kell nevezned a befektetési szolgáltatót, valamint fel kell tüntetned az adószámát, és ha a befektetési szolgáltató egyben hitelintézet (bank) is, akkor a befektetési szolgáltatódnál vezetett NYESZ-R pénzforgalmi számlaszámát is meg kell adnod. Ha a befektetési szolgáltatód nem hitelintézet, a befektetési szolgáltató pénzforgalmi számlaszámát írd be az erre szolgáló helyre. Azt a befektetési szolgáltatót jelöld meg, amelyik NYESZ-R számlára kéred a 140. sorban feltüntetett összeg átutalását.

A 142. sorban jelölheted, ha 2020. január 1‑je előtt betöltötted a jogszabályok alapján a rád vonatkozó öregségi nyugdíjkorhatárt.

nő a laptopja előtt szja-bevallás kitöltése közben nyugdíj-megtakarítás után igényel vissza adót

A 143. sorban megadhatod, ha a nyilatkozat megtétele előtt, nyugdíjszolgáltatásra való jogosultság miatt 2023. december 31‑e után szüntetted meg a nyugdíj‑előtakarékossági számládat. Rendelkezési jogod van ugyanis abban az esetben is, ha a NYESZ-t a nyilatkozattétel időpontját megelőzően nyugdíjszolgáltatásra jogosultság miatt megszüntetted, de a rendelkezést megalapozó befizetés évének utolsó napján az adott nyugdíj-előtakarékossági számládat még nem mondtad fel. Ha a 143. sort jelölted, akkor töltsd ki a Visszaigénylési adatok mezőcsoportban található postai utalási címet vagy számlaszámot, mert ebben az esetben a rendelkezett összeg(ek)et neked utalják ki. A 142. sort ebben az esetben üresen kell hagyni.

Nyugdíjbiztosítás adóvisszatérítés

A nyugdíjbiztosításra a 144–148. sorok vonatkoznak, melyek kitöltésében segítséget nyújthat a biztosító által kiállított igazolás:

Nyugdíjbiztosítás adóvisszatérítés szja-bevallásban

A 144. sorba a nyugdíjbiztosításba tavaly befizetett összeg 20%-át kell megadni, ami maximum 130.000 forint lehet.

A 145. sorban add meg azt az összeget, aminek az átutalását kéred, ez azonban nem lehet több, mint az adókedvezmények levonása után fennmaradó összevont adóalap utáni adó összege (51. sor).

A 146. sorba kell beírnod a biztosító nevét, adószámát és bankszámlaszámát. Ha több nyugdíjbiztosításod is van, akkor az Új elem hozzáadása funkcióval tudod megadni. Ilyenkor a 146. és 147. sorok közül csak az egyiket lehet kitölteni.

Nyugdíjbiztosítás adóvisszatérítés szja-bevallásban

Ha külföldi biztosítónál van nyugdíjbiztosítási szerződésed, akkor annak az adatait a 147. sorban tudod megadni.

A 148. sorban tudod megadni a nyugdíjbiztosítási szerződés egyedi azonosítóját, vagyis a szerződésszámot. Ha több nyugdíjbiztosítási szerződésed is van, akkor ismét az Új elem hozzáadása funkcióval tudsz többet megadni.

Ha egyszerre több nyugdíj-megtakarításod is van

A 149. sorban a 136., 140. és a 145. sorok összegét kell beírnod, mivel egyszerre akár többféle nyugdíj-megtakarításod is lehet, és itt kell összegezni, hogy mekkora az ezekből származó együttes adóvisszaigénylés mértéke.

eszja több nyugdíj-megtakarítás egyszerre

Ha külön-külön összeadjuk, hogy mennyit lehet velük évente visszaigényelni, akkor 380.000 forint jönne ki, ám a maximális összeg mégis csak 280.000 forint lehet, ahogy azt fel is tüntetik a leírásban.

nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ)nyugdíjbiztosításönkéntes nyugdíjpénztár és más pénztárak együttkettő vagy három nyugdíj-előtakarékosság esetén
maximális éves adójóváírás100.000 Ft130.000 Ft150.000 Ft280.000 Ft
Mennyit kellett ehhez egy évben befizetni?500.000 Ft650.000 Ft750.000 Ft1.400.000 Ft

Ha végeztél, akkor az Ellenőrzés gombbal megnézheted, hogy mindent helyesen töltöttél-e ki. Az adóbevallási tervezetet ezután elmentheted vagy be is adhatod, a lényeg, hogy ne felejtsd el véglegesíteni az szja-bevallási határidő végéig. A NAV a visszaigényelt adót legkésőbb nagyjából júniusban utalja ki a megadott megtakarítási számlára.