A családi otthonteremtési kedvezmény mellé kamattámogatott hitelt is tudsz igényelni. Mutatjuk, mit kell tudnod róla!

A kamattámogatott kölcsön azoknak a családoknak nyújt segítséget az otthonteremtéshez, akik legalább 50 négyzetméteres hasznos alapterületű új lakás vagy legalább 80 négyzetméteres hasznos alapterületű új lakóépület megvásárlását tervezik. 

Ft
100e Ft 10m Ft
Hibás összeg
12 hó 120 hó
Hibás időtartam
Sajnos erre a beállításra nem tudunk konstrukciót mutatni. Próbálj szerencsét a részletes keresőnkkel!
Elolvasom a teljes cikket...

  • A kamattámogatott hitel igénylésének feltétele új lakás vásárlása esetében is az, hogy az igénylő legalább 2 gyermek után a csok vissza nem térítendő támogatásra is jogosult legyen. 
  • A többgyermekes családok számára nyújtható kamattámogatott kölcsön maximális összege 
    • 2 gyermek esetén 10 millió forint, 
    • 3 vagy több gyermek esetén pedig 15 millió forint. 

3 százalék, maximum 25 év, 5 éves kamatperiódus

  • A kamattámogatott hitel esetében a kamattámogatás maximum a kölcsön első 25 évére szólhat (de a hitel futamideje lehet ennél hosszabb). 
  • A kölcsön kamata a kamattámogatott időszakban legfeljebb 3 százalék lehet.
  • A kölcsön kamatperiódusa pedig 5 év, vagyis az igényelt kölcsön kamata legfeljebb 5 évenként változhat a kamattámogatás időszaka alatt. Fontos, hogy a kamattámogatás csak abban az esetben vehető igénybe, ha forint alapú hitelt választasz.
  • A kamattámogatott kölcsön jogosultságának megállapítását legkésőbb az adásvételi szerződés megkötését követő 180 napon belül lehet kérni a banktól.

A kamattámogatott hitel igénylésének feltételei megegyeznek a vissza nem térítendő támogatás feltételeivel, amit a money.hu csokos jogosultság ellenőrző kalkulátorával

Fontos arra is figyelni, hogy míg a vissza nem térítendő támogatáshoz elegendő az állam által meghatározott jogosultsági feltételeknek megfelelni, kamattámogatott hitel igénylésénél a jogosultsági feltételek ellenőrzésén túl a bank hitelbírálatot folytat, amelyben (mint minden egyéb hiteligénylés esetén) az igénylő hitelképességét vizsgálja.

Folyósítás részletei

A kamattámogatott kölcsön teljes összege az új ingatlan használatbavételi engedélyének bemutatását megelőzően is folyósítható, de ilyen esetben a kamattámogatás időszaka csak a használatbavételi engedély bemutatását követő napon indul. A hitel igénylésénél nem kizáró tényező, ha másik ingatlanban tulajdonrészed van, vagy ha egyéb, más jogszabály szerinti állami kamattámogatott kölcsönben részesülsz.