Befektetés egy évre: ezek most a legjobb lehetőségek

Richter Ádám
Richter Ádám
Olvasási idő: 9 perc

Egy év nem hosszú idő a befektetések világában, a kedvező kamatkörnyezet miatt azonban még erre a kis időre is érdemes megforgatni a megtakarított pénzt, mivel akár 14 százalékos hozam is elérhető. Ha a legjobb befektetést keresed egy évre, többféle lehetőség közül válogathatsz, amiket sorra is veszünk előnyök, hátrányok, kamatozás és adózás szempontjából.

Megtakarítási számla

A megtakarítási számla vagy takarékszámla esetében nincs meghatározott időtartam, mivel ezek látra szóló kamatot fizetnek, ami azt jelenti, hogy minden egyes eltelt nap után jár a kamat, a pénzt lekötni sem kell hozzá. Létezik olyan bank, ahol erre egy egyszerű folyószámla is képes, igaz, a magas kamatozásnak vannak feltételei.

Vagyis ha egy évre keresel befektetést, akkor a megtakarítási számla is megfelel a kritériumoknak, hozzátéve, hogy ez az idő lehet több vagy kevesebb is egy évnél – a döntés teljes mértékben rajtad áll.

Ha maradunk az egy év befektetésnél, akkor az alábbi kamatokat érheted el jelenleg a  megtakarítási számla kalkulátorunk szerint:

éves hozam (EBKM)
Cetelem Takarékszámla9,38%
Gránit Kamat Plusz számlacsomag8,30%
MagNet Bank Adócsillapító Tartós Megtakarítási Számla5,50%
Gránit Bank Megtakarítási számla5,11%
MagNet Bank Királyi Takarékszámla0,10%

Adatok frissítése: 2023.05.03.

A sort még lehetne folytatni, de a többi ajánlat 0,1 százalék vagy az alatti éves hozamot jelent. A kamatnyereségből 15 százalékot még le kell adózni, de a kamatadó levonását a bank elvégzi helyetted, külön teendővel részedről nem jár.

Egymillió forint befektetésénél a takarékszámla nagyjából 93.000 forint kamatot hoz a legjobb esetben, ami adózás és a költségek levonása után 79.000 forintot jelent egy év alatt.

A látra szóló kamat mértékén változathat a bank, vagyis menetközben csökkenthetik is akár. Ebben az esetben viszont bármikor dönthetsz úgy, hogy inkább kiveszed a pénzed, ha kevésnek ítéled meg az új kamatszintet.

Lekötött betét

A bankbetétek vagy lekötött betétek esetében már vállalnod kell egy futamidőt, amíg lekötöd a pénzed. Ha a lejárat előtt feltöröd a betétet – kiveszed a pénzed –, akkor elveszítheted a kamatokat. Cserébe viszont sok ajánlatnál garantálják, hogy a futamidő alatt nem fog változni a kamatszint. Így ha nem töröd fel, akkor fixen megkapod a beígért összeget.

A betét kalkulátor alapján ilyen kamatokat kaphatsz 1 év lekötés után:

éves hozam (EBKM)
MagNet Bank Prizma forint betét10,88%
Cetelem Takarékszámla10,50%
Gránit Bank KamatMax Plusz betét10,25%
Polgári Bank Fenntartható Plusz betét9,00%
MagNet Bank Apránként Megtakarítási Program5,64%
Gránit Bank Felemelő betét5,45%
KDB Bank Elektronikus betét3,50%

Adatok frissítése: 2023.05.03.

Itt sem ez az összes lekötött betét, ami közül választani lehet, csak a legnagyobb kamatú betéteket emeltük ki. A többi banknál sok esetben 0,1 százalék kamat jár csak, ezért célszerű alaposan megnézni, hol kötöd le a pénzed.

Lekötött betéttel 108.000 forintot kereshetsz egymillió forint befektetésével egy év alatt. Kamatadóval és költségekkel csökkentve ez 92.000 forint.

A 15 százalékos kamatadót a lekötött betéteknél is meg kell fizetni, de ezt a bank ebben az esetben is elvégzi helyetted, plusz adminisztrációval nem jár – automatikusan a csökkentett összeget kapod meg. Ugyanakkor elkerülheted a kamatadót, ha a betétet TBSZ-re (Tartós Befektetési Számla) vásárolod meg, és kivárod az 5 évet, ami az adómentesség feltétele – egy év alatt tehát nem tudod elkerülni a kamatadót.

Állampapírok 1 éves vagy rövidebb futamidővel

Sokat nőtt az állampapírok népszerűsége az elmúlt időben, ami nem véletlen, mert jelentősen emelkedett az állampapírok kamata. Állampapírt vehetsz az Államkincstárnál, amihez előbb számlát kell nyitnod, de bankok is forgalmazzák őket. A 2019. június 1-je után vásárolt állampapírok után nem kell kamatadót fizetni.

Ha 1 éves vagy annál rövidebb futamidővel keresel állampapírt, akkor az alábbiak jöhetnek szóba:

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP)Kincstári Takarékjegy I. (KTJ I.)
éves kamat14%*9%9%
futamidő3, 6, 12 hónap1 év1 év
alapcímlet10.000 Ft10.000 Ft10.000, 50.000, 100.000, 500.000 és 1.000.000 Ft
hol kapható?Magyar Államkincstár, bankok, befektetési szolgáltatókMagyar Államkincstár, bankok, befektetési szolgáltatók, Magyar PostaMagyar Posta
kamatadó0%0%0%

*Hozamok átlaga.
Adatok frissítése: 2023.05.03.

A Diszkont Kincstárjegyet (DKJ) 3, 6 és 12 hónapos futamidővel bocsátják ki. Ha nem a kibocsátás napján veszed meg, akkor a tényleges futamidő ennél is rövidebb, így könnyen lehet találni Diszkont Kincstárjegyet például egy-két hónapra is. Ez természetesen azzal is jár, hogy a hozamnak csak az időarányos részét kapod meg. A hozamot mindig egy évre vetítve adják meg, tehát ha 6 hónapra vásárolod, akkor a tényleges hozamod csak feleannyi lesz. Ha pontosan 1 évre szeretnél DKJ-t venni, akkor figyelni kell, hogy mikor bocsátják ki a 12 hónaposat.

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.

A Diszkont Kincstárjegynek nincs kamata a többi állampapírral ellentétben, ahol minden kamatperiódusra meghatározzák, hogy fixen mennyit fizet az állam. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne lenne hozama. A Diszkont Kincstárjegyet névértéknél olcsóbban, diszkontáron értékesítik, például 87,71 százalékos árfolyamon. Lejáratkor viszont mindig a 100 százalékot fizetik ki, ez a névérték. A két árfolyam különbsége adja a hozamodat. Jelen esetben ez 14 százalék hozamot jelentene. Ha mégsem várod meg a lejáratot, akkor 100%-nál csak rosszabb árfolyamon tudod visszaváltani a Diszkont Kincstárjegyet.

A Diszkont Kincstárjegyeket egy-két heti aukciók formájában hozzák forgalomba, ami miatt a hozamuk gyakran változik, minden héten más és más. Jelen pillanatban 16-féle DKJ sorozat érhető el a Kincstárnál, ezeknek a hozama 13,82 és 14,25 százalék közötti.

A Diszkont Kincstárjegy 1 év alatt 140.000 forintot fizetne egymillió forint után, ha 14%-os hozamot feltételezünk.

A Kincstári Takarékjegy (KTJ) futamideje egy vagy két év lehet, és csak a postán, papír alapon tudod megvenni. A kamata egy évre átlagosan 9 százalék, de a futamidőn belül lépcsősen változik. Bármikor visszaválthatod, nincs visszaváltási díj, nincs árfolyam, egyedül az első 3 hónapban próbáld elkerülni a visszaváltást, mert olyankor elveszíted a kamatokat. A három hónap letelte után viszont mindig kifizetik a hirdetmény szerinti időarányos kamatot.

A Kincstári Takarékjegy 91.000 forintot fizet 1 millió forint után egy év alatt.

Az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) futamideje tényleg egy év, és a Kincstári Takarékjeggyel ellentétben nem csak papír alapon és nem csak a postán lehet megvásárolni, hanem elektronikus formában is az Államkincstárnál vagy bankoknál, befektetési szolgáltatóknál. A kamata szintén 9 százalék. Bármikor visszaválthatod, az eltelt napok arányában meg fogod kapni a kamatot akár már az első hónapban is. Viszont számolnod kell az 1 százalékos visszaváltási díjjal, amit a tőkédre vetítve néznek. Ha kevesebb a kamatod, mint amennyi a visszaváltás díja, akkor veszteséggel tudsz csak kiszállni belőle. Ha megvárod a lejárati időt, akkor természetesen ingyenes a visszaváltás.

Az Egyéves Magyar Állampapír egy év alatti kamata 90.000 forint lenne egy év alatt, ha 1 millió forintot fektetnél be.

Ez nem azt jelenti, hogy egy évnél hosszabb futamidejű állampapírt ne érné meg venni, ám ezeknél számolni kell a visszaváltási díjjal. Például az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) 7 éves verziója 16 százalék kamatot fizet (jövőre akár 20-21-et is), de korai visszaváltás esetén a névérték (tőke) 1 százalékát levonja tőled a Kincstár (bankoknál ez akár magasabb levonással is járhat).

Részvény, kötvény, befektetési alap egy évre?

Egyéves távon nagyjából az előbb felsorolt megoldások alkalmasak befektetésre. Nem az a kérdés, hogy más egyébbe lehet-e fektetni egy éven belül, mert lehet, csak szerintünk több benne a kockázat, mint amennyi egy felelős megtakarító számára vállalható lenne.

Az állampapír is kötvény, de amögött állami garancia van, és nem mellesleg kockázatmentesen kínál magas kamatot. A vállalati kötvények mögött a kibocsátó cég a garancia, ami nagyobb kockázatot jelent, mert cégek nap mint nap mennek csődbe, államok viszont ritkábban. Egy év nem hosszú idő a befektetések világában, így jó eséllyel találsz olyan vállalatot, ami visszafizeti a pénzed egy év múlva (kamatokkal együtt), viszont ebben az esetben olyan kötvényt keress, ami egy év múlva lejár. Ha lejárat előtt váltod vissza, akkor ez esetben is csak rosszabb árfolyamon tudod ezt megtenni, ami veszteséget jelenthet. De még csak nem is a csődveszély vagy az árfolyamkockázat szól leginkább a vállalati kötvények ellen, hanem egy jóval egyszerűbb ok: az állampapírok kamatával nem tudják felvenni a versenyt.

torta, egyes gyertya, szülinap -- Befektetés egy évre

A részvények vagy a befektetési alapok esetében lejáratról nem beszélhetünk, legfeljebb csak ajánlott tartási idő van, ami minimum 5-10 év. Ezeknek az árfolyama ugyanis nagyon ingadozó, és a veszteséget csak akkor realizálod, amikor eladod őket. Ha az árfolyam épp lenn van, akkor érdemes lehet kivárni, amíg újra felmegy, hogy drágábban adhasd el, mint amennyiért vetted. Csakhogy évekbe is telhet, mire egy-egy részvény vagy a befektetési alap árfolyama újra eléri azt a szintet, ami neked már kedvező hozamot biztosít. Kamatot pedig nem fizetnek, legfeljebb osztalékot.

Természetesen akár napi szinten lehet adni-venni ezeket az értékpapírokat, de ilyenkor leginkább a szerencsén múlik, hogy sikerül-e hozamot elérni. Valószínű, hogy te sem szeretnéd szerencsére alapozni a megtakarításodat, főleg hogy súlyos veszteségeket is el lehet szenvedni, mert nincs tőkegarancia.

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

  • megválaszolja a kérdéseidet
  • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
  • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.