Nyaralót hitelből? Hogyan?

Nagy László Nándor
Nagy László Nándor
Olvasási idő: 7 perc

A korábbi évek lendületes növekedése után a gazdasági bizonytalanság és a dráguló hitelek miatt leült a nyaralópiac. A megtorpanás, azaz a keresletcsökkenés azonban lehetőséget is adhat arra, hogy akiknek van lehetőségük, anyagi hátterük, azok mégis belevágjanak a vásárlásba. A nyaralóvételnél azonban pár dologra nagyon oda kell figyelni a kellemetlen meglepetések elkerülése végett.

A CSOK is hajtotta a nyaraló boom-ot

Rendhagyó események jellemzik a nyaralók piacát. Egyrészt a 2014-ben elindult országos lakóingatlan-piaci élénkülésen belül a kiemelt nyaralókörzetekben, főként a tópartokon, így a Balatonnál és a Velencei-tónál meredeken nőttek az lakóingatlanok árai - legyen szó komolyabb kőházról, kisebb hétvégi házról vagy éppen csak puszta telekről. 

A keresletet élénkítette a CSOK is – mert bár a feltételek kizárják a nyaralóként bejegyzett ingatlanokra történő támogatásfelvételt, ráadásul  életvitelszerű bennlakást követelnek meg -, de kiskaput jelentettek a lakásként bejegyzett vízpart közelében épült nagy apartmanházak, s a támogatást igénylők – eddig joggal - úgy vélik, ennek ellenőrzése nem lesz akkora prioritás, mint pl. a gyermekvállalás ellenőrzése. Persze, aki biztosra ment, nem vett fel CSOK-ot, a piaci kamatozású lakáshiteleknél nincs semmilyen bennlakási kötelezettség.

Itt a válság, nem keressük az üdülőket

Az elmúlt 2 évben a piacot az úgynevezett karanténhatás is élénkítette, vagyis az, amikor

a járvány legsúlyosabb időszakában elrendelt kijárási korlátozások miatt sokan udvarral, kerttel rendelkező ingatlant kerestek. 

A nyaralók iránti kereslet azonban a legújabb adatok szerint megtört. A koronavírus-járvány gazdasági utóhatásai, a felgyorsuló infláció, az emelkedő hitelkamatok, az Ukrajnában zajló háború miatt kedvezőtlenebbé váltak a gazdasági kilátások. A nyaralóvásárlást fontolgatók egy része egy időre úgy fest, lemondott erről a költséges beruházási lehetőségről az előre még nehezen tervezhető jövő miatt.

Az ingatlan.com adatai szerint

  • Somogy, Veszprém és Zala megye Balaton-parti településein éves összevetésben 39-51 százalékkal csökkent a kereslet 2022 első negyedévében.
  • A Velencei-tó melletti települések közül Gárdonyban és Velencén 37 és 28 százalékos volt a visszaesés.
  • A Tisza-tónál lévő nyaralóövezetben pedig 9-58 százalékos csökkenés látható ebben az évben.

Tehát a drágább jelzáloghitelek és a bizonytalan környezet miatt a nyaralóvásárlást tervezők egy része visszavonult. Másképp fogalmazva, a nyaralók elsősorban akkor keresettek, ha megy a szekér, azaz felívelőben van a gazdaság, és növekszik a háztartások pénzügyi mozgástere, vagyona.  

Hitelből? Hogyan? Mire kell figyelni?

A nyaralópiaci visszaesés persze azok számára most lehetőséget is nyújt, akiknek van lehetősége, anyagi háttere a vásárlásra, az esetleges árcsökkenést így kihasználhatják. Azonban a money.hu szakértői szerint több dologra érdemes figyelni a nyaralóvásárlásnál, pláne, ha azt jelzáloghitelből fizetné valaki. 

Bár lakáshitelt rengeteg bank nyújt, nyaralóra vagy éppen sima telekre kevesebb pénzintézet teszi meg ugyanezt. Aki részben hitelből tervez nyaralóvásárlást, első körben mindenképp nézzen szét alaposan a banki kínálatban, akár a money.hu szakértői segítségével. 

  • Lényeges, hogy egy-egy nyaralónál vagy teleknél minimális értéket is előírhat a bank, ez bankfüggő, de 3-5 millió forint alatt nem jellemző, hogy adnának ilyen célra hitelt.
  • Arra is okvetlenül figyelni kell, hogy a kiszemelt nyaraló “mögött álló” tulajdoni lapon mi szerepel, mert ez is befolyásolhatja a bank döntését. Például, ha a célpont a valóságban egy családi háznak tűnik, de mondjuk zártkerti övezetben van, akkor utóbbi csökkenti az ingatlan értékét, ráadásul a bankok jelentős része nem is nyújt hitelt zártkertre. 
  • Maga a nyaraló, hétvégi ház vagy apartman hitelezhetősége is problémás lehet – vannak bankok, akik nem fogadnak be ideiglenesen lakott ingatlanokat a hitel fedezeteként. 
  • A legoptimálisabb olyan ingatlant venni nyaralóként, amelynek tulajdoni lapján lakásként vagy lakóingatlanként van feltüntetve az ingatlan – ekkor a hitelezhetőség nem akadály.
  • A frekventált helyeken lévő nyaralók forgalomképessége még a mostani visszaesés idején sem kérdőjeleződik meg, ám a kisebb településeken lévő nyaraló ingatlanok esetében számítani lehet arra, hogy a banki ingatlan értékbecslő az ingatlan forgalmi értékét a vételárnál  alacsonyabbra értékeli, vagy pusztán a bank jelzi azt, hogy az adott ingatlan megvásárlásához magasabb önerő mellett hajlandó csak hitelt nyújtani – a fővárosban megszokott 80 százalék helyett meglehet csak a hétvégi ház értékének 50-70 százalékát hajlandóak meghitelezni a bankok. Fontos tehát előzetesen tájékozódni és nem kifeszített büdzsével belevágni az üdülővásárlásba.
  • Ha jelzáloghitelből szeretné valaki finanszírozná a nyaralóvásárlást, akkor tisztázni kell azt is, hogy lehet-e kötni biztosítást az ingatlanra. Ez ugyanis kötelező kelléke a hitelnek. Bár a biztosítók nem zárkóznak el az üdülők biztosításától, ám a konstrukció drágább és komolyabb vagyontárgy – pl. több milliós lcd tv -  biztosításától elzárkózhatnak arra hivatkozva, hogy az ingatlan nem állandóan lakott. 

A személyi kölcsön is alternatíva lehet

Lehetnek még további alternatívák a hitelből történő nyaralóvásárlásra. Például egy 5-7 millió forintos telek vagy kisebb nyaraló akár személyi kölcsönből is finanszírozható. Itt persze számolni kell azzal, hogy a jelzálog- és lakáshitelekhez képest rövidebb a futamidő.

A money.hu személyikölcsön-kalkulátora szerint egy 7 évre felvett 7 millió forintos személyi kölcsönöket nézve a legkedvezőbbek havi törlesztője 110 ezer forint alatt marad, míg a legdrágábbaké megközelíti a 140 ezer forintot. Ez az óriási különbség egyben rámutat arra is, hogy bár a gyorsuló infláció miatti kamatemelések drágítják a hiteleket, de még a megfelelő ajánlat kiválasztásával komoly összegek takaríthatóak meg – adott esetben a legoptimálisabb ajánlattal kisebb lehet a törlesztőrészletünk, mintha korábban az első banki ajánlatot elfogadjuk. A körültekintő döntéssel tehát továbbra is rengeteget lehet spórolni. 

Ha az adott bank nem finanszírozza menetrend szerint a kiszemelt nyaralót és az érintettnek van másik, terhelhető ingatlana, akkor megoldás lehet az úgynevezett szabad felhasználású jelzáloghitel felvétele. Ebben az esetben nem a nyaraló, hanem a másik lakás lesz a fedezet. 

Csak felelősen

A money.hu szakértői továbbá hangsúlyozzák, csak abban az esetben szabad hitelt igényelni - akár nyaralóra, akár lakásra, akár másra -, ha megfelelő az anyagi háttér és a törlesztést hosszú távon biztosan vállalni tudja az érintett. Emellett bármilyen ingatlan, adott esetben nyaralóvásárlás előtt érdemes nemcsak a bankok kínálatát áttekinteni, hanem figyelembe venni a fentebb említett tényezőket, nehogy kútba essen a vásárlás.

Borítókép: Getty Images

Segítünk megtalálni a legjobb személyi kölcsönt! Tégy próbára minket! Használd kalkulátorunkat a banki ajánlatok összehasonlításához. Szolgáltatásunk teljeskörű, független és díjmentes.