Ezekkel a feltételekkel igényelheted a falusi csokot osztatlan közös tulajdonra

Kárdási Adrienn
Kárdási Adrienn
Olvasási idő: 9 perc

Jó hír, hogy az osztatlan közös tulajdonban álló ingatlanokra - bizonyos feltételek mellett - igényelhető a falusi csok, így azoknak sem kell lemondaniuk a támogatásról, akik ilyen lakást néztek ki maguknak vagy ilyen ingatlanban élnek. Mutatjuk, mit kell tenned, ha osztatlan közös tulajdonra vennéd fel a falusi csokot.

Mit jelent pontosan az osztatlan közös tulajdon?

Osztatlan közös tulajdonnak nevezzük, ha egy ingatlannak vagy ingatlanrésznek több tulajdonosa van, és minden egyes része olyan arányban oszlik meg a tulajdonostársak között, amilyen arányban a tulajdonjoguk fennáll. Gyakorlatilag tehát több tulajdonos osztozik egy adott ingatlanon. Az osztatlan közös tulajdon egy tulajdoni lapon és helyrajzi számon kerül rögzítésre.

Az osztatlan közös tulajdonú ingatlanokról többet is megtudhatsz alábbi bejegyzésünkből:

Az osztatlan közös tulajdonú ingatlanok sajátosságai

 • több tulajdonos van, és mindegyikük korlátlan használati joggal rendelkezik
 • közös mérőórák vannak, és ha az egyik tulajdonos tartozást halmoz fel, akkor az egész ingatlanban kikapcsolják az adott közművet, vagy a többi tulajdonostárs fizeti ki a tartozást
 • a tulajdonostársak elővásárlási joggal rendelkeznek
 • a bankok szigorú feltételek mellett hitelezik meg az osztatlan közös tulajdonú lakásokat
 • sokan ódzkodnak ilyen ingatlanok vásárlásától

Ugyanakkor ezekre a sajátosságokra nem feltétlenül kell hátrányként tekintened, mert vannak lehetőségek, amelyekkel az adásvétel, építkezés vagy a hitelezhetőség és a támogatásokra való jogosultság elősegíthető.

Kulcskérdés a használati jog megosztása 

Osztatlan közös tulajdonú ingatlan vásárlása esetén csak akkor lehetsz jogosult jelzáloghitelre, illetve a támogatásokra, például a falusi CSOK-ra, ha az ingatlan rendelkezik használati megosztási szerződéssel.

A használati megosztási szerződés ügyvéd által ellenjegyzett megállapodás, melyet az összes tulajdonostárs aláírt. A szerződés kötelező eleme az a térképvázlat, amelyen az egyes tulajdonosok által használt részek pontosan fel vannak tüntetve.

A használati megosztási szerződést mind a bankok, mind pedig az állam elfogadja a hitelhez, támogatásokhoz az osztatlan közös tulajdonú ingatlanok esetében. A jelzálogjogot így be tudják jegyezni csak az igénylő tulajdoni hányadára, ezáltal az azonos helyrajzi számon lévő többi tulajdonosnak nem lesz kockázata a te hiteledből eredően.

Alacsony fehérre festett fakerítés, mögötte ház

A hitelfelvétel további feltételei osztatlan közös tulajdon esetén

A használati megosztási szerződés mellett hitelfelvételhez az alábbi feltételek fennállása is szükséges:

 • az ingatlan lakóingatlan legyen,
 • önállóan forgalomképes,
 • önálló bejárattal,
 • műszakilag lehatárolt, külön mérőórákkal ellátott közművekkel,
 • az értékbecslő felé jelezni kell az osztatlan közös tulajdon tényét,
 • a tulajdonostársaknak le kell mondaniuk elővásárlási jogukról.

A fenti feltételek megléte esetén nemcsak lakáshitel, hanem a falusi CSOK és kamattámogatott kölcsön is igényelhető, amennyiben a támogatás további feltételeinek megfelelsz, illetve a bank hitelképesnek minősít.

A társasházzá alakulás is alternatíva lehet az osztatlan közös tulajdon megszüntetésére - de új társasházi lakásra nem vehető fel a falusi CSOK

Az ingatlanon fennálló osztatlan közös tulajdon társasházzá alakítással is megszüntethető.

Közös tulajdonú ingatlan társasházzá alakítása során az alapító okiratban kell rögzíteni

 • a külön tulajdonba kerülő lakásokat, nem lakás céljára szolgáló helyiségeket,
 • a közös tulajdonban álló épületrészekből és a földrészletből az egyes tulajdonostársakat megillető – a külön tulajdonba kerülő lakáshoz tartozó – tulajdoni hányadot és ezek meghatározásának módját,
 • a közös tulajdonba kerülő épületrészek felsorolását,
 • az ingatlan-nyilvántartás szabályai által megkívánt egyéb adatot, jogot és tényt,
 • a közösség közös nevét, amely alapesetben a társasház címe, társasház megjelöléssel.

A külön tulajdonba kerülő társasházi lakások önálló helyrajzi számmal rendelkeznek. Társasházi lakásokra a hitelfelvétel egyszerűbb, egyértelműbb, ugyanakkor a társasházzá alakulás egy igen időigényes, sok intézéssel járó folyamat.

A falusi CSOK fontos kritériuma azonban, hogy ha új ingatlanra igényelnéd a támogatást, csak egylakásos lakóépület, azaz ház fogadható el. Tehát például új társasházi lakásra nem lehet falusi csokot igényelni, és ezáltal a falusi CSOK-hitel sem lesz elérhető mellé.

Falusi CSOK igénylés osztatlan közös tulajdon esetén

A falusi csokról szóló jogszabály úgy rendelkezik, hogy több használt lakásból álló osztatlan közös tulajdonú ingatlan esetén is igényelhető a támogatás, ha az érintett lakásra vonatkozóan

 • használati megosztási szerződés,
 • a tulajdonostársak – a határozat elfogadását támogató egyes tulajdonostársak neve mellett a tulajdoni hányaduk arányát és az aláírásukat is tartalmazó, teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt – Ptk. 5:78. § (1) bekezdése szerint meghozott határozata vagy
 • bírósági határozat alapján a támogatott személyek kizárólagos használati joga áll fenn.

Ha tehát az osztatlan közös tulajdonra vonatkozó speciális követelmények teljesülnek, akkor a falusi CSOK további feltételei ugyanúgy érvényesek, mint egy külön tulajdonban álló ingatlan esetén.

A falusi CSOK összegéről, feltételeiről és igényléséről falusi CSOK oldalunkon tájékozódhatsz részletesen.

Falusi CSOK építésre osztatlan közös tulajdonú telken

Osztatlan közös tulajdonú telek esetében is van lehetőség falusi CSOK-kal építkezni. Ha a telek nem kerül megosztásra, külön helyrajzi számra, akkor osztatlan közös tulajdonként is finanszírozható az építkezés. Ez esetben is használati megosztási megállapodást szükséges benyújtani az ügyintézéshez, a megosztási vázrajzot is mellékelve. 

Kamattámogatott kölcsönök osztatlan közös tulajdonú ingatlanokra

Az állami támogatással igényelhető hitelek hasonlítanak a piaci lakáshitelekhez, ugyanakkor az állam jogszabályokban rögzített feltételek teljesülése mellett kamattámogatást ad a hitel mellé. A kamattámogatás mellett egyéb kedvezmények is kapcsolódhatnak a támogatott hitel felvételéhez.

Többgyermekesek kamattámogatott hitele (CSOK-hitel) a falusi csokhoz

Az otthonteremtési kamattámogatott hitellel (CSOK-hitellel) kiegészítheted a falusi CSOK támogatás összegét osztatlan közös tulajdon esetén is, ha a támogatást megkaptad, és a hitelfelvétel feltételeinek a hitelképességed szempontjából is megfelelsz, illetve az ingatlant elfogadja a bank, az osztatlan közös tulajdonnal kapcsolatos elvárások szerint is.  A kedvezményes kamatozású hitelt csak többgyermekesként igényelheted, vagy ha több gyermeket vállaltok, tehát egy gyermekre nem igényelhető. A CSOK-hitelt csak a falusi CSOK támogatással együtt lehet igénybe venni.

A CSOK-hitel összege:

 • 2 gyermekre maximum 10 millió forint
 • 3 gyermekre maximum 15 millió forint

A kölcsön futamideje maximum 25 év lehet. A futamidő alatt fizetendő kamat fix 3 százalék a teljes futamidő alatt. A  kamattámogatott hitel igényléséhez a választott bank hitelbírálati feltételeinek is meg kell felelned. Ha a bank nem minősít hitelképesnek, nem kaphatod meg a kölcsönt.

CSOK Plusz hitelt osztatlan közös tulajdonra is igényelhetsz

Preferált kistelepülésen  a falusi csokkal is kombinálhatod a CSOK Pluszt.

CSOK Pluszt csak akkor veheted igénybe, ha házas vagy és a feleség 41 év alatti. Van azonban egy kétéves átmeneti időszak (2024-ben és 2025-ben), amikor azon házaspárok is igényelhetik a támogatást, ahol a feleség a 41. életévét már betöltötte, de igazoltan túl van várandóssága 12. hetén. A házasság mellett a másik fontos alapfeltétel a gyermekvállalás.

Gyermekvállalással az alábbi CSOK Plusz összegek igényelhetők:

 • egy gyermeket vállaló, még gyermektelen házaspárok: maximum 15 millió Ft
 • két gyermeket vállaló gyermektelen igénylők: maximum 30 millió Ft
 • egy gyermeket vállaló egygyermekesek: maximum 30 millió Ft
 • három gyermeket vállaló gyermektelen igénylők: maximum 50 millió Ft
 • két gyermeket vállaló egygyermekesek: maximum 50 millió Ft
 • egy gyermeket vállaló többgyermekesek: maximum 50 millió Ft

CSOK Plusz kamata legfeljebb 3 százalék. A konstrukció első évében csak kamatot kell fizetned, tőketörlesztés nem történik. A hitel felvétele után született első gyermek után 1 évig szünetel a hitel törlesztése, vagyis törlesztési moratóriumot kapsz. A CSOK Plusz legnagyobb előnye a kedvező kamatozás mellett, a tartozáselengedés. Ez azt jelenti, hogy a hitel felvételét követő második gyermek születése után 10 millió Ft-ot elengednek a hitelből és további 10 millió Ft-ot a harmadik gyermek érkezésekor. 

A CSOK Pluszról szóló jogszabály szerint több használt lakásból álló osztatlan közös tulajdonú ingatlan esetén is igényelhető a támogatott hitel, ha az érintett lakásra vonatkozóan használati megosztási szerződés (vagy a tulajdonostársak – a határozat elfogadását támogató egyes tulajdonostársak neve mellett a tulajdoni hányaduk arányát és az aláírásukat is tartalmazó, teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt – Ptk. 5:78. § (1) bekezdése szerint meghozott határozata vagy bírósági határozat) alapján a támogatott személyek kizárólagos használati joga áll fenn.

Összegzés

A falusi CSOK tehát osztatlan közös tulajdonra is igényelhető, de csak akkor, ha a tulajdonostársak használati megosztási szerződéssel rendelkeznek. Ha ilyen lakást szeretnél megvenni a falusi CSOK segítségével, tájékozódj róla, hogy rendelkeznek-e megosztási szerződéssel a tulajdonosok. 

Építésre is felvehető a falusi CSOK osztatlan közös tulajdonú telek esetén. Ehhez szintén használati megosztási megállapodás szükséges. Ez a dokumentum lesz a kulcs akkor is, ha osztatlan közös tulajdonú ingatlanodat bővítenéd vagy korszerűsítenéd.

Az osztatlan közös tulajdon nem zárja ki azt sem, hogy kamattámogatott hitelt vegyél igénybe lakáscélod megvalósításához, ugyanakkor a használati megosztási szerződés vagy ezzel egyenértékű dokumentum bemutatása ebben az esetben is elengedhetetlen.

chatsimple