Ezekkel a feltételekkel igényelheted a csokot osztatlan közös tulajdonra

Kárdási Adrienn
Kárdási Adrienn
Olvasási idő: 8 perc

Jó hír, hogy az osztatlan közös tulajdonban álló ingatlanokra - bizonyos feltételek mellett - igényelhető a családi otthonteremtési kedvezmény, így azoknak sem kell lemondaniuk a támogatásról, akik ilyen lakást néztek ki maguknak vagy ilyen ingatlanban élnek. Mutatjuk, mit kell tenned, ha osztatlan közös tulajdonra vennéd fel a csokot.

Mit jelent pontosan az osztatlan közös tulajdon?

Osztatlan közös tulajdonnak nevezzük, ha egy ingatlannak vagy ingatlanrésznek több tulajdonosa van, és minden egyes része olyan arányban oszlik meg a tulajdonostársak között, amilyen arányban a tulajdonjoguk fennáll. Gyakorlatilag tehát több tulajdonos osztozik egy adott ingatlanon. Az osztatlan közös tulajdon egy tulajdoni lapon és helyrajzi számon kerül rögzítésre.

Az osztatlan közös tulajdonú ingatlanokról többet is megtudhatsz alábbi bejegyzésünkből:

Az osztatlan közös tulajdonú ingatlanok sajátosságai

 • több tulajdonos van, és mindegyikük korlátlan használati joggal rendelkezik
 • közös mérőórák vannak, és ha az egyik tulajdonos tartozást halmoz fel, akkor az egész ingatlanban kikapcsolják az adott közművet, vagy a többi tulajdonostárs fizeti ki a tartozást
 • a tulajdonostársak elővásárlási joggal rendelkeznek
 • a bankok szigorú feltételek mellett hitelezik meg az osztatlan közös tulajdonú lakásokat
 • sokan ódzkodnak ilyen ingatlanok vásárlásától

Ugyanakkor ezekre a sajátosságokra nem feltétlenül kell hátrányként tekintened, mert vannak lehetőségek, amelyekkel az adásvétel, építkezés vagy a hitelezhetőség és a támogatásokra való jogosultság elősegíthető.

Kulcskérdés a használati jog megosztása 

Osztatlan közös tulajdonú ingatlan vásárlása esetén csak akkor lehetsz jogosult jelzáloghitelre, illetve a támogatásokra, például a CSOK-ra, ha az ingatlan rendelkezik használati megosztási szerződéssel.

A használati megosztási szerződés ügyvéd által ellenjegyzett megállapodás, melyet az összes tulajdonostárs aláírt. A szerződés kötelező eleme az a térképvázlat, amelyen az egyes tulajdonosok által használt részek pontosan fel vannak tüntetve.

A használati megosztási szerződést mind a bankok, mind pedig az állam elfogadja a hitelhez, támogatásokhoz az osztatlan közös tulajdonú ingatlanok esetében. A jelzálogjogot így be tudják jegyezni csak az igénylő tulajdoni hányadára, ezáltal az azonos helyrajzi számon lévő többi tulajdonosnak nem lesz kockázata a te hiteledből eredően.

Alacsony fehérre festett fakerítés, mögötte ház

A hitelfelvétel további feltételei osztatlan közös tulajdon esetén

A használati megosztási szerződés mellett hitelfelvételhez az alábbi feltételek fennállása is szükséges:

 • az ingatlan lakóingatlan legyen,
 • önállóan forgalomképes,
 • önálló bejárattal,
 • műszakilag lehatárolt, külön mérőórákkal ellátott közművekkel,
 • az értékbecslő felé jelezni kell az osztatlan közös tulajdon tényét,
 • a tulajdonostársaknak le kell mondaniuk elővásárlási jogukról.

A fenti feltételek megléte esetén nemcsak lakáshitel, hanem a CSOK és a kamattámogatott kölcsön is igényelhető, amennyiben a támogatás további feltételeinek megfelelsz, illetve a bank hitelképesnek minősít.

A társasházzá alakulás is alternatíva lehet

Az ingatlanon fennálló osztatlan közös tulajdon társasházzá alakítással is megszüntethető.

Közös tulajdonú ingatlan társasházzá alakítása során az alapító okiratban kell rögzíteni

 • a külön tulajdonba kerülő lakásokat, nem lakás céljára szolgáló helyiségeket,
 • a közös tulajdonban álló épületrészekből és a földrészletből az egyes tulajdonostársakat megillető – a külön tulajdonba kerülő lakáshoz tartozó – tulajdoni hányadot és ezek meghatározásának módját,
 • a közös tulajdonba kerülő épületrészek felsorolását,
 • az ingatlan-nyilvántartás szabályai által megkívánt egyéb adatot, jogot és tényt,
 • a közösség közös nevét, amely alapesetben a társasház címe, társasház megjelöléssel.

A külön tulajdonba kerülő társasházi lakások önálló helyrajzi számmal rendelkeznek. Társasházi lakásokra a hitelfelvétel és a CSOK igénylése is egyszerűbb, egyértelműbb, ugyanakkor a társasházzá alakulás egy igen időigényes, sok intézéssel járó folyamat.

CSOK igénylés osztatlan közös tulajdon esetén

A CSOK-ról szóló jogszabály úgy rendelkezik, hogy több lakásból álló osztatlan közös tulajdonú ingatlan esetén igényelhető a támogatás, ha az érintett lakásra vonatkozóan használati megállapodás alapján a támogatott személyek kizárólagos használati joga áll fenn. Ez vonatkozik mind az új lakás vásárlására, építésére, mind pedig a használt lakás vásárlására, bővítésre és a falusi CSOK-ra is.

Ha tehát az osztatlan közös tulajdonra vonatkozó speciális követelmények teljesülnek, akkor a CSOK további feltételei ugyanúgy érvényesek, mint egy külön tulajdonban álló ingatlan esetén.

A CSOK összegéről, feltételeiről és igényléséről CSOK oldalunkon tájékozódhatsz részletesen.

CSOK építésre osztatlan közös tulajdonú telken

Osztatlan közös tulajdonú telek esetében is van lehetőség CSOK-kal építkezni. Ha a telek nem kerül megosztásra, külön helyrajzi számra, akkor osztatlan közös tulajdonként is finanszírozható az építkezés. Ez esetben is használati megosztási megállapodást szükséges benyújtani az ügyintézéshez, a megosztási vázrajzot is mellékelve. 

CSOK tetőtér beépítésre, többgenerációs otthon létrehozásával

Az osztatlan közös tulajdonú ingatlanok között is sajátos feltételekkel rendelkeznek a tetőterekben kialakított többgenerációs otthonok, amelyek 2021. januárjától a CSOK szempontjából új lakásépítésnek minősülnek. A jogszabály szerint ez abban az esetben áll fenn, ha a tetőtér-beépítés vagy emelet-ráépítés révén új, önálló társasházi tulajdoni különlapon nyilvántartott vagy több lakásból álló osztatlan közös tulajdon esetén kizárólagos használati joggal érintett, lépcsőházból vagy szabadlépcsőn megközelíthető, külön bejárattal rendelkező új lakás jön létre. 

Ugyanakkor fontos különbség, hogy ha a tetőtér-beépítés úgy zajlik, hogy a beépítés révén nem jön létre két új önálló albetétként nyilvántartott lakás (csak például új helyiségeket alakítotok ki az eddig nem használt padlástérben), az a CSOK szempontjából bővítésnek minősül.

A többgenerációs otthonokra felvehető CSOK sajátosságait ebben a cikkben foglaltuk össze:

Kamattámogatott kölcsön osztatlan közös tulajdonú ingatlanokra

Az Otthonteremtési kamattámogatott hitellel kiegészítheted a CSOK támogatás összegét osztatlan közös tulajdon esetén is, ha a támogatást megkaptad, és a hitelfelvétel feltételeinek a hitelképességed szempontjából is megfelelsz, illetve az ingatlant elfogadja a bank, az osztatlan közös tulajdonnal kapcsolatos elvárások szerint is.  A kedvezményes kamatozású hitelt csak többgyermekesként igényelheted, vagy ha több gyermeket vállaltok, tehát egy gyermekre nem igényelhető. A CSOK-hitelt csak a támogatással együtt lehet igénybe venni.

A CSOK-hitel összege:

 • 2 gyermekre maximum 10 millió forint
 • 3 gyermekre maximum 15 millió forint

A kölcsön futamideje minimum 5 év, maximum 25 év lehet, A futamidő alatt fizetendő kamat fix 3 százalék a teljes futamidő alatt. A  kamattámogatott hitel igényléséhez a választott bank hitelbírálati feltételeinek is meg kell felelned. Ha a bank nem minősít hitelképesnek, nem kaphatod meg a kölcsönt.

Összegzés

A CSOK tehát osztatlan közös tulajdonra is igényelhető, de csak akkor, ha a tulajdonostársak használati megosztási szerződéssel rendelkeznek. Ha ilyen új vagy használt lakást szeretnél megvenni a CSOK támogatás segítségével, tájékozódj róla, hogy rendelkeznek-e megosztási szerződéssel a tulajdonosok. 

Építésre is felvehető a CSOK osztatlan közös tulajdonú telek esetén. Ehhez szintén használati megosztási megállapodás szükséges. Ez a dokumentum lesz a kulcs akkor is, ha osztatlan közös tulajdonú ingatlanodat bővítenéd, vagy ha többgenerációs otthont alakítanál ki belőle tetőtér-beépítés vagy emelet-ráépítés révén.