Még mindig megéri inflációkövető állampapírt venni?

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 7 perc

Minél nagyobb az infláció, annál magasabb az inflációkövető állampapírok kamata. Igaz, hogy a pénzromlás még szeptemberben is meghaladta a 12 százalékot, de tény, hogy hónapról hónapra csökken, és ez az állampapírok kamatán is meg fog látszani, ha nem is azonnal. Adódik a kérdés, hogy meddig éri meg inflációkövető állampapírt venni, vagyis meddig lesz kedvező a kamata. Ezt próbáltuk megtippelni a jelenlegi helyzetből kiindulva.

Az elmúlt másfél évben rég nem látott csúcsot ért el a magyarországi infláció. A bérek és megtakarítások a szemünk láttára vesztettek értékükből, és január-márciusban az árindex-növekedés a 25 százalékot is meghaladta.

Ezzel párhuzamosan a magyar háztartások állampapír-állománya is csúcsra jutott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint: 11.573,3 milliárd forintot tett ki 2023 második negyedévében, ami az összes pénzügyi vagyon 13 százalékával egyenlő. Nem meglepő, hogy a legnépszerűbbnek az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) bizonyult, amiből 6500 milliárdot tart a lakosság.

Így működik az inflációkövető állampapírok kamata

Az inflációkövető állampapírok lényege, hogy a hozamuk két összetevőből áll: egy garantált kamatbázisból, ami megegyezik az előző éves átlagos inflációval, valamint egy azon felül járó kamatprémiumból.

A kamatbázis adja magát, a kamatprémiumot azonban az állam határozza meg, és sorozatról sorozatra csökkentették a mértékét. Vegyük például a jövőre lejáró, 2018-ban kibocsátott Prémium Magyar Állampapírt (2024/I). A kamatprémium ennél a sorozatnál még 1,7 százalék. A 2022-es átlagos infláció mértéke 14,5 százalék, így a PMÁP 2024/I tulajdonosai 16,2 százalékos kamatnak örülhetnek, amit 2024. február 21-én fognak kifizetni nekik.

Még mindig megéri inflációkövető állampapírt venni? - pénzkötegek, kamatok egy sorban

A 2023-as év átlagos inflációja várhatóan még az előző évinél is magasabb lesz. A pontos mértékét csak januárban fogjuk megtudni, de nagyjából 18 százalék körül alakulhat. Ehhez képest egy későbbi sorozat, a PMÁP 2025/I 1,4 százalék kamatprémiumot fizet – vegyük észre, hogy ez alacsonyabb, mint az előbb ismertetett sorozaté –, így ez összesen 19,4 százalékos kamatot hozhat.

Idén júliusban egy újabb inflációkövető prémium állampapírt bocsátott ki a magyar állam, ami minden eddiginél hosszabb futamidejű és alacsonyabb kamatprémiumú: a PMÁP 2033/I közel 10 éves tartamú, és mindössze 0,25 százalék kamatprémiumot fizet. Magas infláció mellett ez még mindig igen jó ajánlat: jövőre 18 százalék feletti kamatot eredményezhet.

Meddig tart a magas infláció, és az azzal járó kamat?

Csakhogy az infláció az elmúlt hónapokban meredeken zuhant. Szeptemberben a fogyasztói árak már csak átlagosan 12,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, ami az év eleji csúcs kevesebb mint fele. Amennyiben ez a tendencia folytatódik, a PMÁP kamata is egyre csökkenni fog.

Ha az elmúlt 15 év inflációs adatait nézzük Magyarországon, akkor azt látjuk, hogy a norma az 5 százalék alatti infláció volt. Ez nem tér el az Európai Uniós trendektől: a kontinensen átlagosan 3-4 százalék alatt maradt az éves infláció az elmúlt 15 évben.

A trendek és az előzmények után az a valószínű, hogy Magyarországon is visszaáll a tartósan egyszámjegyű infláció – elemzők szerint akár már 2023 végére. A korábbi, rövidebb futamidejű prémium állampapírok még az inflációs kamatbázis felett is értelmezhető mértékű prémiumot adtak, így a hozamuk még enyhébb inflációs környezetben is jelentős volt, ez azonban nem mondható el az idén kibocsátott állampapírról. Természetesen az állam kénytelen lesz megemelni a kamatprémiumot, ha úgy érzi, hogy nem vásárolják elegen az állampapírokat, de ezt csak az új sorozatoknál tudja megtenni.

Mennyi lesz a PMÁP kamata hosszú távon?

Ha a legújabb prémium állampapírt veszed meg, akkor 2024. január 20-án 14,75 százalék kamat időarányos részét fogod megkapni. Utána még magasabb, mintegy 18,25 százalék körüli kamatra számíthatsz. Ha viszont jön közben a fordulat, és 2024-re csak 6 százalék inflációt tippelünk, akkor 6,25 százalékos lesz a teljes kamat.

Aztán ha 2025-től tartósan visszaáll a 3 százalékos infláció, akkor a futamidő hátralévő részében 3,25 százalék körüli kamatot fog fizetni. Ez már az a kamatszint, aminél a MÁP Plusz is többet fizet (4,95 százalék az éves átlaghozama), és annak csak öt év a futamideje.

Megéri végig megtartani a PMÁP-ot?

Mindezt figyelembe véve nem biztos, hogy az jár jól, aki a pénzét a 9 éves periódus alatt végig Prémium Magyar Állampapírban tartja, és erre nem is feltétlen van szükség, hiszen előbb is el lehet adni.

A mostani szabályok szerint az Államkincstár 99 százalékos árfolyamon vásárolja vissza lejárat előtt a PMÁP-ot, ami 1%-os visszaváltási díjat jelent a tőkére vetítve. Mivel a kamat ennél jóval több, még így is jóval többet kaphatsz vissza kiszálláskor, mint amennyit vesztettél.

Ez persze csak akkor igaz, ha időközben a jegybank nem emeli meg a visszaváltás költségét, erre ugyanis a jelenlegi szabályok szerint van lehetősége.

Ha feltételezzük, hogy az MNB a közeljövőben nem növeli meg számottevően a visszaváltás díját, akkor két-hároméves távon még megérheti a Prémium Állampapírt választani. A teljes 9 éves távra azonban már nem biztos, hogy ez a legjobb választás.

Egy korábbi cikkben visszafelé tekintettünk, és megnéztük, hogy az elmúlt 10 évben az inflációkövető állampapírnak, az ingatlannak, a részvényeknek (S&P 500) vagy az aranynak volt-e magasabb a hozama:

Babakötvény: ami még a PMÁP-ot is veri kamatban

Nem a PMÁP az egyetlen inflációkövető állampapír: a Babakötvény kamatbázisát is az előző év átlagos inflációja adja, amihez képest 3 százalékos kamatprémiumot fizet. Ez azt jelenti, hogy még 3 százalékos infláció mellett is 6 százalék kamatot produkál kockázatmentesen. Babakötvényt azonban csak a 18 év alatti gyerekeidnek vehetsz. Ebbe viszont még a Babaváró kölcsönt is érdemes lehet befektetni:

Milyen kamatot fizet a többi állampapír?

A nem inflációkövető állampapírok közül a legnagyobb kamatot a Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) új, 2027/N sorozata fizeti: az induló éves kamata 9,31 százalék

A BMÁP nem az inflációt, hanem a 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy (DKJ) átlaghozamát követi, és az idei év első felében még a Prémium Állampapírét megközelítő kétszámjegyű hozamokat (például áprilisban a 17 százalékot) ért el.

A DKJ referenciahozamok azonban az inflációval párhuzamosan meredeken csökkennek, októberben az egy évre jegyezhető BMÁP már csak 8,76 százalékos kamatot fizetett. Éppen ezért az új sorozat kamatprémiumát megemelték, hogy továbbra is legyen rá kereslet.

Az egy és kétéves Kincstári Takarékjegy 8 és 8,5 százalékos kamatot fizet. Öt százalékos inflációval számolva ez már nagyobb hozamot jelentene, mint amit az új PMÁP kínál, azonban nincs rá garancia, hogy ezek a kincstárjegyek egy-két év múlva is elérhetők lesznek.

Összességében elmondható, hogy ha hosszú távra tervezel, jelentősen csökken az inflációkövető állampapír vonzereje, azonban jó megoldás lehet az is, ha a 9 év futamidejű állampapírt rövid- vagy középtávú befektetésként használod, azaz az infláció csökkenésével visszaváltod, és ezután a pénzt másik állampapírba vagy értékpapírba fekteted. Ezt mérlegelni és eldönteni majd akkor lehet, ha az infláció valóban csökken, és látjuk az akkori kamatszinteket és alternatívákat.

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

  • megválaszolja a kérdéseidet
  • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
  • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.