Közel 3 millió forinthoz juthatnak hozzá az idén felnőttkorba lépő babakötvényesek

Richter Ádám
Richter Ádám
Olvasási idő: 5 perc

A kamatok emelkedésével a Babakötvény népszerűsége is megugrott az elmúlt években, így arra voltunk kíváncsiak, hogy mekkora megtakarítással kezdhetnek hozzá felnőtt életükhöz azok, akik idén töltik a 18. évüket. Aki eddig nem élt volna a lehetőséggel, az még akár 17 évesen is nyithat Start-számlát, amivel 260.000 forintot is kereshet egy év alatt.

A Magyar Államkincstár jelenleg több mint 21 ezer 2007 előtt született, Babakötvénnyel rendelkező fiatal felnőtt részére vezet kincstári Start-értékpapírszámlát. Az érintett számlákon 61 milliárd forint értékben található megtakarítás

– mondta el a Kincstár a megkeresésünkre, ami azt jelenti, hogy a 2024-es évben még nagyjából 21.000 babakötvényes fiatal fogja betölteni a 18. életévét, és vehet fel fejenként átlagosan 2,9 millió forint megtakarítást a visszaváltott Babakötvényei után.

két lány a kanapén popcornt eszik, idén lesznek 18 évesek, babakötvény visszaváltása

Babakötvényt csak 18 év alattinak lehet vásárolni, amit a Kincstárnál pár perc alatt megnyitható Start-számlára lehet megvenni. A Babakötvényt 18 év alatt visszaváltani nem lehet, ám a felnőttkor betöltésével felveheti a Start-számla tulajdonosa. Egyedüli kivétel, ha a számlanyitás óta nem telt el 3 év: ilyenkor hiába tölti be valaki a 18-at, meg kell várni a türelmi időszak leteltét, hogy hozzá lehessen férni a pénzhez, és ilyenkor további befizetésekre sincs lehetőség, a bent lévő összeg viszont továbbra is kamatozik.

Ez azt jelenti, hogy egy 17 éves fiatalnak is lehet még Start-számlát nyitni, amire ilyenkor automatikusan megkapja a 42.500 forintos életkezdési támogatást (ez mindenkinek jár, aki 2005. december 31-ét követően született). A születési évtől függ, hogy melyik Babakötvény-sorozathoz lehet hozzáférni. A 2014. február 1-je előtt születettek egységesen a 2032/S_BABA sorozatot kapják meg a befizetéseikért cserébe, aminek a kamata infláció + 3%, jelenleg 17,5 százalék. A kamatforduló 2024. december 1-jén lesz, ekkor a kamat 20,6 százalékra emelkedik. Ezzel a Babakötvény a legmagasabb kamatú magyar állampapír, sőt nincs jelenleg ennél jobb kamatozású kockázatmentes befektetés.

Ahogy említettük, nem baj, ha a gyermek még azelőtt betölti a 18-at, hogy letelt volna a három év számlanyitás óta, viszont a pénzt még a felnőttkorba lépése előtt kell befizetni, mert utána nem lesz rá lehetőség. Adná magát, hogy a magas kamatok miatt minél több pénzt tegyetek Babakötvénybe, ám az éves befizetést 2024. február 13-ától kezdve korlátozzák: egy Start-számlára egy évben összesen legfeljebb 1,2 millió forintot lehet befizetni (a törvény hatályba lépésétől kezdve), azaz legfeljebb ekkora értékben lehet Babakötvényt vásárolni minden évben.

A befizetéseket 10 százalékos, összesen legfeljebb évi 12 ezer forintos támogatással díjazza az állam. 2024-ben 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott ennek köszönhetően. Ha azt vesszük, hogy 2023 decemberében több mint 340.000 Start-számlát tartottak számon, abból az következtethető ki, hogy a számlatulajdonosok szüleinek 44 százaléka nem fizetett be rá tavaly pénzt, különben kaptak volna támogatást.

Pedig az évente maximálisan befizethető 1,2 milliós összegen 259.200 forintot lehet keresni adómentesen, ha a 20,6 százalékos kamattal és az évi 12.000 forintos állami támogatással számolunk.

Mire fordítsd a megtakarítást?

18 évesen alighanem számtalan fontos dologra el lehet költeni a pénzt a lakhatástól az egyetemi tanulmányokig, ám ha úgy döntenél, hogy a Babakötvénnyel összegyűjtött pénzt ismét befektetnéd, akkor erre is többféle lehetőséged van.

Maradhatsz például az állampapíroknál: a legmagasabb kamatot most a Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) három- (8,37%) és ötéves módozata fizeti (8,13%). Ezek negyedévente fizetnek kamatot, és ugyanilyen gyakorisággal változik is a kamatszintjük. Ezt az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) követi, ami átmenetileg, 2025. április 22-ig mégsem inflációkövető, hanem fixen 7,9 százalékot fizet. A hároméves Fix Magyar Állampapír (FixMÁP) évente 7 százalékot fizet ki négy részletben. Akár eurós állampapírt is választhatsz: az Euró Magyar Állampapír (EMÁP) kamata 3,94 százalék.

A pénzed le is kötheted, amire a legtöbb bank 0,1 százalékot, azaz a gyakorlatban semmit nem fizet, ám a megfelelő választással egy év lekötésért 5–6,75 százalék közötti kamatot kaphatsz. Ha a lekötés nélküli napi kamatozást választod, akkor bizonyos bankoknál 2–5 százalékot érhetsz el.

Bár állami támogatás már nem jár rá, továbbra is lehet lakástakarékot indítani. Ha ezt választod, mindig nézz utána, hogy mekkora a tényleges hozam (EBKM), és hogy milyen feltételei vannak a bónuszoknak, prémium kamatoknak.

Ha a hosszabb, 8-10 éves időtáv is belefér, akkor a befektetési életbiztosítás is alkalmas lehet megtakarításra. Valóban van életbiztosítási funkciója, ám attól befektetési, hogy a befizetett pénz nagyobb része eszközalapokba megy, amik különféle értékpapírokból állnak, úgy mint kötvény, részvény, befektetési alapok, ETF-ek és egyebek. Természetesen a felsorolt értékpapírokba biztosítás nélkül is fektethetsz, ám ehhez előbb egy befektetési szolgáltatónál kell értékpapírszámlát nyitnod, és nem árt, ha megvan hozzá a kellő szakmai felkészültséged, hacsak nem menedzselt alapokat vagy privátbanki szolgáltatást választasz.

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

  • megválaszolja a kérdéseidet
  • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
  • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.